Yrkar på livstids fängelse för Johanna Möller

avJohanna Rapp

Publicerad:
Uppdaterad:

Johanna Möller och Mohammad Rajabi har båda funnits skyldiga till mord och mordförsök.

Nu har rättegången avslutats och om två veckor meddelas domen.

Åklagaren yrkar på livstids fängelse för det tidigare kärleksparet.

1 av 4 | Foto: Gustav Mårtensson
Johanna Möller under rättegångens sista dag.

Redan i våras slog rätten fast att man funnit övertygande bevisning som visat att Arbogakvinnan Johanna Möller och hennes tidigare sambo Mohammad Rajabi är skyldiga till mordet på Johanna Möllers pappa och mordförsöket på hennes mamma i deras sommarstuga augusti 2016. Dessutom anses Möller skyldig till mordet på hennes make Aki Paasila, som drunknade sensommaren 2015 vid samma sommarstuga.

Under sommaren har paret på varsitt håll genomgått rättspsykiatriska utredningar och varken Möller eller Rajabi anses lida av någon allvarlig psykisk störning. Därför finns det inga förutsättningar att överlämna någon av dem till rättspsykiatrisk vård.

Livstids fängelse

Nu har rättegången avslutats och om två veckor väntas domen. Åklagaren Jessica Wenna yrkade på livstids fängelse för Arbogakvinnan Johanna Möller och detsamma för Mohammad Rajabi om rätten finner att han är över 21 år gammal. Om man kommer fram till att han inte fyllt 21 vid tiden för gärningen yrkar hon på att han ska dömas till 18 års fängelse.

Dessutom yrkar hon på utvisning. Åklagarna menar att Mohammad Rajabi är över 25 år, medan försvaret hävdar att han är 25 år gammal. Under sommaren har ålderstester utförts på Rajabi men man har inte kunnat slå fast om han är över eller under 21 år.

Mohammad Rajabis försvarsadvokat Lars Jähresten yrkade på att hans klient ska dömas till 14 års fängelse och att rätten ska överväga utvisning.

Johanna Möller - hjärnan bakom

Enligt åklagare Jessica Wenna finns det försvårande omständigheter som talar för att exparet ska dömas till livstids fängelse. Hon tar bland annat upp det grova våldet, planeringen och att Johanna Möllers föräldrar varit försvarslösa när de sovande attackerats i sin säng.

Och hon är tydlig med att Johanna Möller har stått för planeringen.

– Hon är hjärnan bakom de här gärningarna, säger åklagaren Jessica Wenna i sin slutplädering och tillägger:

– Det finns ingen annan möjlig påföljd än livstids fängelse.

Johanna Möllers försvarsadvokat Amanda Hikes yrkade på ett tidsbestämt straff. Johanna Möller förnekar fortfarande brott.

Bortsett från mordet på hennes pappa och mordförsöket på hennes mamma så har rätten också kommit fram till att Johanna Möller ska dömas för mordet på hennes mak Aki Paasila, som hittades död i sjön vid sommarstugan söder om Arboga sensommaren 2015. Också där finns det flera försvårande omständigheter, menar Wenna.

– Han har lockats ut till Granliden säger åklagaren och tillägger:

– Mordet är överlagt, välplanerat och förslaget.

”En fruktansvärd tid”

När det gäller Mohammad Rajabis straff väger också åklagaren in att han haft som avsikt att mörda flickvännens mamma - som överlevde.

– Mohammad trodde att hon var död, säger Wenna.

Ingen av Johanna Möllers släktingar var på plats i säkerhetssalen i Västmanlands tingsrätt. Enligt målsägandebiträdet Susanna Cleve så orkade de inte.

– Det har varit en fruktansvärd tid för dem. De har genomgått ett obeskrivligt trauma och deras liv har fullständigt raserat efter den här händelsen i augusti förra året. Nu ser de med tillförsikt fram emot att kunna sörja sin make och pappa och påbörja det sorgearbetet som de har varit förhindrade att göra på grund av allt annat, säger Cleve.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM