Ta en tripp till rymden – i Google Street View

Av: Christina Smedbakken

Publicerad:
Uppdaterad:

Drömmer du om att resa till stjärnorna? Då är målet nu ett steg närmare – från och med igår fungerar nämligen Google Street View även i rymden.

1 av 6 | Foto: Google/TT/Montage
Fotot till höger är en exempelbild och har inget samband med texten.

Vid det här laget har de flesta hunnit vänja sig vid att snabbt kunna besöka nästan vilken plats i världen som helst med hjälp av Google Street View – funktionen i Google Maps som visar 360-gradiga bilder av olika platser. Nu vidgas dock horisonterna – verktyget kan nu även ta med dig ut i rymden.

”Svårt att finna ord”

Från och med igår, på 48-årsdagen av den första bemannade månlandningen, kan du nämligen använda ”gatuvyn” till att utforska den internationella rymdstationen ISS. Astronauten Thomas Pesquet är den som har dokumenterat rymdstationen under sin sex månader långa placering där.

– Det var svårt att finna ord eller ta bilder som rättvist beskrev känslan av att vara i rymden. Genom att arbeta tillsammans med Google på mitt senaste uppdrag fångade jag Street View-bilder för att visa hur ISS ser ut inuti, och dela med mig av hur det är att titta ned på jorden från yttre rymden, skriver han i ett blogginlägg.

Googles utrustning fungerade inte

Rymdstationen består av 15 sammankopplade moduler som ligger i omloppsbana 400 kilometer ovanför jorden. På de 360-gradiga bilderna från rymdstationen kan man se hur teknisk utrustning täcker alla väggar och ytor. Här arbetar de sex besättningsmedlemmarna med forskning och underhåll tolv timmar om dagen.

Den vanliga utrustningen för att ta Street View-bilder är inte anpassad för rymdfärder. Istället fick andra, mer gravitationsfria, lösningar utformas i samarbete med NASA. Man lyckades slutligen hitta ett sätt att använda systemkameror och utrustning som redan fanns ombord på rymdstationen.

– Att titta ned på jorden från ovan fick mig att tänka på min egen värld lite annorlunda. Jag hoppas att ISS på Street View kommer att förändra din världsbild också, skriver Thomas.

Publicerad:

LÄS VIDARE