Brist på kräftor efter kall vår

1 av 2
NYHETER

Den kalla våren har ställt till det runt om i Sverige. Frostnätter har frusit sönder blommor på både blåbärsris och äppelträd och nu kan det även bli brist på kräftor.

I år är kräftfisket ovanligt sent, vilket kan påverka både tillgången och priset på kräftor i augusti, rapporterar SVT Uppsala.

Den kalla våren med kyligare vatten har lett till att honornas ömsning av skal blivit ovanligt sen i år.

– När de ömsar skal så kryper de undan och gömmer sig under stenar. Det är för riskabelt för dem eftersom det nya skalet blir mjukt. Då kryper de inte in i några burar, säger Ulf Lindqvist, kräftfiskare och vd för konsultföretaget Naturvatten till SVT.

Det kan röra sig om ett par veckors försening, säger Ulf Lindqvist. Han har plockat upp nära hälften av den fångst som han brukar få så här års.

För den som själv vill fiska kräftor kan det dessutom dyka upp ännu fler hinder. Vättern är det enda vattnet i Sverige där vem som helst får fiska kräftor, men det kan komma att ändras, rapporterar Ekot i Sveriges Radio.

I Vättern finns endast signalkräftor, en art som sprider kräftpest och därför måste begränsas, samtidigt som den illegala utsättningen är som störst. Havs- och vattenmyndigheten arbetar nu på att ta fram begränsningar för fisket.

ARTIKELN HANDLAR OM

Kräftor

Fiske