Sydkorea räknar med nya provokationer från Nordkorea

1 av 3 | Foto: TT / NTB Scanpix
Sydkoreas president Moon Jae-In (mitten) lovar i tal att rusta landets försvar ännu mer.
NYHETER

Om bara några veckor kan Nordkorea komma att genomföra nya vapentest. Det uppger Sydkoreas nationella säkerhetsrådgivare Chung Eui-Yong.

Samtidigt lovar landets president Moon Jae-In att fortsätta upprustningen av försvaret.

– Vi kommer at stå upp mot Nords hänsynslösa provokationer med kraftfulla straff, sa han i ett tal i natt.

Hot om förgörelse från president Donald Trump, hårdare sanktioner och omvärldens fördömanden verkar inte bita. Nordkorea visar inga tecken på att avvika från sin mycket provokativa linje.

Och redan under de kommande veckorna kan diktaturen komma att genomföra nya provsprängningar.

I ett möte med Sydkoreas president Moon Jae-In säger den nationella säkerhetsrådgivaren Chung Eui-Yong att han räknar med nya provokationer den 10 och 18 oktober. Det första datumet firas bildandet av Nordkoreas kommunistparti. Den andra dagen äger Kinas kommunistpartis kongress rum.

Enligt Park Wan-Ju, talesperson för Sydkoreas regering, finns det en oro för att oavsiktliga händelser kan utlösa ett krig.

– Presidenten säger att USA talar om militära och diplomatiska lösningar, men Sydkorea kan inte gå igenom ett krig igen, säger han, enligt Reuters.

”Kommer stå upp mot Nord”

Under natten mot torsdagen, svensk tid, höll Sydkoreas president Moon Jae-In ett tal. Då lovade han att rusta landets försvar ännu mer.

– Vi kommer stå upp mot Nords hänsynslösa provokationer med kraftfulla straff, sa presidenten.

Presidenten framträdde på en ceremoni inför Sydkoreas försvarsdag på söndag.

– Utan ett starkt försvar kan vi varken skydda eller skapa fred, sa han vidare.

– Att säkra möjligheten att kontra Nordkoreas kärnvapen- och missilhot är försvarets mest brådskande uppgift. Vidare måste vi stärka vårt offensiva försvarssystem och missilförsvar.

Genomförde provsprängning

Under de senaste veckorna har krisen på Koreahalvön blivit alltmer akut. I början av september genomförde Nordkorea sitt kraftigaste kärnvapenprov hittills.

Internationella bedömare ser testet som ett illavarslande tecken på att diktaturen är nära att kunna tillverka kärnvapen som är tillräckligt små för att kunna placeras på interkontinentala missiler.

ARTIKELN HANDLAR OM