Man hade misstänkt föremål på Landvetter – anhölls

NYHETER

Den man i 20-årsåldern som fastnade i säkerhetskontrollen på Landvetter flygplats har anhållits misstänkt för försök till allmänfarlig ödeläggelse.

Polisens nationella bombskydd säkrade det okända föremålet.

– Vi fortsätter att analysera det. Vi fortsätter även att titta på den här mannens tillhörigheter för att löpa linan ut, säger Peter Adlersson, polisens presstalesperson.

Polisen larmades vid 07.54 på torsdagen till Landvetter flygplats utanför Göteborg.

En man gick igenom säkerhetskontrollen när ett instrument reagerade på ett misstänkt farligt föremål. Föremålet upptäcktes i gamla inrikeshallen.

Mannen greps.

– Han är nu anhållen av åklagare misstänkt för försök till allmänfarlig ödeläggelse, säger Peter Adlersson, presstalesperson vid polisen i region Väst, på torsdagskvällen.

Ett begränsat område av avgångshallen spärrades av. Polisens bombtekniker ryckte ut för att undersöka det misstänkt farliga föremålet. Vilken typ av föremål det rör sig om vill polisen inte kommentera.

Vid klockan 13 bekräftade polisen att det misstänkt farliga föremålet hade säkrats av bombskyddet.

– Då förde man bort det till en annan plats. Vi vet inte vad det är, om föremålet är farligt än, vi fortsätter att analysera det. Vi fortsätter även att titta på den här mannens tillhörigheter för att löpa linan ut, säger Peter Adlersson.

– Vi kör hela racet nu och går igenom hans saker. Skulle vi komma fram till att det är ett farligt föremål är det bra om vi gjort det.

Den anhållne mannen var på väg att resa till ett annat EU-land när han stoppades. Polisen vill inte kommentera om mannen är svensk eller utländsk medborgare.

– Nej, vi väljer att bara säga att han är en man i 20-årsåldern. Det är den informationen vi har, säger Peter Adlersson.

Avspärrningarna i avgångshallen hävdes efter hand.

– Driften pågår som vanligt. Ett flöde i säkerhetskontrollen är avstängt, men inga avgångar påverkas, sa Josabeth Sahlénius, presskommunikatör på Swedavia, vid 10-tiden.

Uppdatering: Det misstänkt farliga ämnet visade sig efter en kontroll vara ofarligt – och mannen har släppts. Läs mer här.

ARTIKELN HANDLAR OM

Landvetter

Göteborg