Syrier misstänks ha planerat stort sprängdåd i Tyskland

NYHETER

En 19-årig syrier har gripits i Tyskland misstänkt för att ha planerat ett massivt sprängdåd.

Mannen hade kemikalier för bombtillverkning hemma – och kontakt med terrorgruppen Islamiska staten (IS).

– Målet var att döda och skada så många som möjligt, säger Frauke Köhler, presstalesperson vid åklagarmyndigheten.

Den federala tyska specialpolisen GSG9 slog på tisdagsmorgonen till mot tre lägenheter i den nordtyska staden Schwerin. En syrisk medborgare kallad Yamen A greps i de koordinerade räderna. Tillslag gjordes även i Hamburg. Flera personer befann sig i bostäderna, men det är bara syriern som är brottsmisstänkt i nuläget.

Insatsstyrkan hittade kemikalier som används för att framställa sprängmedlet TATP – också benämnt ”satans moder” – som är populärt hos islamistiska terrorister.

Den 19-årige syriern hade redan i juli i år planen klar: att detonera en bomb på tysk mark, uppger den federala åklagarmyndigheten i ett uttalande. Planerna beskrivs som konkreta.

Frauke Köhler, jurist och talesperson, säger på en presskonferens att mannen misstänks ha förberett ”en islamistiskt motiverad attack med mycket kraftfulla sprängmedel” med målet ”att döda och skada så många som möjligt”.

Fjärrutlöst bomb

Yamen A hade enligt utredarna sökt efter manualer för bombtillverkning på nätet och hunnit införskaffa en del kemikalier, exempelvis svavelsyra och väteperoxid. I hans lägenhet påträffades även mobiltelefoner, radiosändare och batterier. Utredarna tror att han hade tänkt använda utrustningen för att fjärrutlösa bomben.

Målet för den planerade attacken är oklart.

Inrikesminister Thomas de Maiziere förklarar att en ”allvarlig terrorattack i Tyskland” undvikits, skriver Deutsche Welle. Enligt honom skedde gripandet av 19-åringen vid exakt rätt tillfälle.

– Sent nog för att kunna säkra bevis och samtidigt i tid för att avvärja faran, säger han på en pressträff.

Kontakt med IS-anhängare

Den misstänkte mannen är inte aktiv medlem i någon terrororganisation, men ska ha haft kontakt med en av ”kalifatets soldater”, alltså en IS-anhängare, på nätet.

– Vi vet inte vem den personen är, och vi vet inte om den gripne hade involverat denne i sina planer, säger Frauke Köhler, enligt Bild.

Flera hundra polisen från både delstaten och den federala regeringen har arbetat intensivt i flera dagar med omfattande övervakning och andra utredningsåtgärder, för att förbereda tisdagens husrannsakningar.

Yamen A misstänks för förberedelse till grovt omstörtande våld och kommer att ställas inför en federal domare på onsdag.

Här är terrorgruppen IS ledare 00:35
ARTIKELN HANDLAR OM

Terrorism

Tyskland