Folkomröstningen i Katalonien

Spanska regeringen vill upplösa Kataloniens autonomi

Av: 

Nivette Dawod

Josefin Silverberg

NYHETER

Spanien planerar att upplösa Kataloniens autonomi.

Den katalanske regionpresidenten Carles Puigdemont vägrade imorse att backa från självständighetskravet, och önskade förhandlingar med den spanska regeringen.

Men premiärministern Mariano Rajoy meddelade istället att man nu kommer att aktivera artikel 155 i den spanska konstitutionen och ”återställa ordningen i Katalonien”, skriver El Mundo.

Puigdemont hade fram till klockan 10 i dag på sig att backa från kravet om självständighet, som regionpresidenten lagt fram efter den omröstning 1 oktober som Spaniens regering dömt ut som olaglig.

Ett krav han framförde i förra veckan - då han samtidigt sa att han först vill ha en förhandling med den spanska regeringen, för att sedan kunna utropa självständighet.

Men centralregeringen ville inte mötas för någon förhandling. Istället krävde man att Puigdemonts krav om självständighet skulle ”förtydligas”, något som tolkats som att det ska dras tillbaka, och hotade med att man helt kunde komma att upplösa regionens autonomi.

Går vidare med hotet

Några minuter före klockan 10 uppgav nyhetsbyrån Reuters att Puigdemont skrivit ett brev till premiärministern Mariano Rajoy, där han uppgett att självständighetskravet stod fast - om inte den spanska regeringen går med på förhandling.

”Om den centrala regeringen fortsätter att förhindra dialog och fortsätter sitt förtryck, kan det katalanska parlamentet gå vidare med, om den anser att tiden är rätt, att rösta igenom en formell självständighetsförklaring, något den inte gjorde den 10 oktober”, skrev Puigdemont.

Den spanska regeringen meddelade knappt tjugo minuter senare att den därmed kommer att gå vidare med hotet - och upplösa den katalanska regionen.

Ett kabinettsmöte kommer att hållas på lördag då aktiveringen av artikel 155 i den spanska konstitutionen ska inledas.

Rajoy: ”kommer återställa ordningen i Katalonien”

Spanska tidningen El Mundo har publicerat regeringens och premiärministern Mariano Rajoys svar där det står följande:

”Regeringen har noterat Kataloniens vägran att svara på frågan, därmed kommer vi fortsätta med de förfaranden som beskrivs i artikel 155 för att återställa ordningen i Katalonien. På lördag kommer ett extra ministerråd att hållas för att aktivera artikel 155 och vidta åtgärder som kommer att tas upp i senaten för att skydda spanjorernas och katalanernas intresse och återställa den konstitutionella ordningen i regionen”.

Den katalanska ledaren för regeringspartiet Partido Popular, Xabier García Albiol, har kommenterat Rajoys svar på Twitter. Han anser att regeringen har legitimitet att dra tillbaka Kataloniens autonomi.

Hur aktiveringen av artikel 155 ska gå till i detalj är oklart, en sådan process har aldrig skett under de nästan 40 år som Spanien varit demokrati, efter diktatorn Francos regim.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför lån med Advisa - låna pengar enkelt och sänk din ränta

Advisa

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Folkomröstningen i Katalonien

LÄS VIDARE

Så här startar inbördeskrig

ÄMNEN I ARTIKELN

Folkomröstningen i Katalonien

Katalonien

Spanien