Trump tillåter import av elefanttroféer

avClara Öhrn

NYHETER

Barack Obama förbjöd import av elefanttroféer av utrotningshotade elefanter från vissa länder för att skydda den minskade populationen.

Nu upphäver Donald Trump lagen och tillåter amerikanska jägare att ta med sig troféer hem till USA.

Beslutet fick djurrättsaktivister från hela världen att rasa redan när det låg som förslag, skriver CNN.

Foto: KAREL PRINSLOO / TT
Trump vill tillåta import av elefanttroféer

Amerikanska jägare som åker på safari till bland annat Zambia och Zimbabwe för att jaga exotiska djur som elefanter, lejon och giraffer har varit mycket omdiskuterat i USA.

Under Obamas styre förbjöds jägarna att ta med sig troféerna hem, ett förbud som Trump nu upphäver. Redan på fredag kommer de nya tilstånden att börja utfärdas. Nu rasar djurrättsaktivister från hela världen mot det nya beslutet.

På Twitter sprids bilder av Trumps söner Eric och Donald Jr som båda är stora troféjägare. På bilderna från 2012 ser man bland annat hur en av de poserar med en elefantsvans. Folk frågar sig om det är därför som Trump har varit så angelägen om att upphäva förbudet.

Den förre presidenten Bill Clintons dotter Chelsea Clinton har länge stått upp för bevarandet av elefantstammarna och reagerar på Twitter :

"Upprörande. Kommer att öka tjuvjakt, göra samhällen mer sårbara och skada bevarandeinsatser".

Jakten kan bevara arten

Förespråkare av den nya lagändringen anser att att jakten kan vara ett sätt att bevara arter som är utrotningshotade. Genom att de amerikanska jägarna betalar för att jaga kan de afrikanska länderna få in pengar för arbetet att bevara djuren, menar en talesperson från den amerikanska motsvarigheten till Naturvårdsverket.

Lagändringen gäller bara elefanter i Zambia och Zimbabwe, men frågan om troféjakt för att samla in pengar för att bevara vissa djurarter var mycket omdiskuterad efter den kontroversiella jakten på lejonet Cecil, 2015.

Elefantjakt förbjudet

Antalet elefanter i det vilda sjönk med 30 procent mellan 2007 och 2014, trots stora insatser för att bevara djuren. I vissa områden, i exempelvis Zimbabwe, sjönk antalet individer med 75 procent, till följd av elfenbensjakt, skriver CNN.

Elefantjakt har varit bannlyst i Zambia från och till genom åren för att skydda djuren, men sedan man upptäckte fler individer, 2015, har jakten blivit tillåten på specifika platser igen, skriver CNN.

Vilka djur är akut utrotningshotade? 00:37
ARTIKELN HANDLAR OM

Zambia

Zimbabwe

USA