Här får syskonen ögonkontakt – med lodjuret

avMalin Wigen

NYHETER

Josefine och hennes lillebror hade ett ovanligt besök i helgen, i form av en lodjursunge.

– Det var otroligt, nästan lite surrealistiskt, säger hon till Expressen.

1 av 6 | Foto: Privat
Lodjuret hälsade på syskonen i Täby i helgen.

Josefine Erikson Brangstrup, 23, från Täby i Stockholm fick oväntat besök i helgen – i form av en orädd liten lodjursunge. Den nosade runt på familjens veranda på lördagen och på söndagen gjorde den ett återbesök.

– Det var otroligt, nästan lite surrealistiskt. Min lillebror stod i köket och tittade ut genom köksfönstret. Plötsligt säger han ”Vad är det där för märklig katt?”. Men när katten närmade sig fönstret, ser vi slutligen att det var ett lodjur, säger hon till Expressen.

Varken hon eller henens lillebror hade sett ett lodjur tidigare. Enlig henne var den ungefär en halvmeter och såg ut som unge.

– Det var väldigt bisarrt, lite magiskt. Jag har alltid velat se ett lodjur men det är i princip omöjligt att se dem i vilt tillstånd. Och så kommer en och trycker nosen mot fönsterrutan här.

Foto: Privat

”Vilket fantastisk möte”

Den ska inte alls varit skygg utan stod och stirrade lillebrodern i ögonen, cirka två decimeter från fönsterrutan. Sen traskade den över till grannens tomt.

– Man tänker sig inte att det finns lodjur i Stockholmstrakten, men tydligen gör de det. Det måste vara ovanligt att de rör sig inne bland bebyggelse, säger hon.

Josefine tog kontakt med en viltvårdare som berättade att lodjuret synts till där nyligen, skriver tidningen. Hon la även ut bilden på sin Facebooksida.

Denna syn är lite för sjuk för att inte visa hela Facebook” skriver hon i inlägget som över 1000 personer hyllat.

”Vilket fantastiskt möte!” skriver en av de som kommenterar.

Så lever de skygga lodjuren 00:31
ARTIKELN HANDLAR OM

Lodjur