Djurrättsaktivister rasar över beskedet om vita älgen – skapar namninsamling

Efter beskedet om att den kända vita älgen i Värmland ska skjutas så rasar nu djurrättsaktivister.

På bara några timmar skrev flera tusen personer under Djurens rätts upprop för att rädda älgen.

Nu ska den vita älgen skjutas.
Nu ska den vita älgen skjutas.

Den vita älgen från Värmland blev internationellt känd efter att en film spreds på den i sociala medier. I dag kom beskedet att det blir skyddsjakt på den efter rapporter om att den betett sig aggressivt mot människor.

Många upprörs nu över beskedet och Edas kommunalråd Hans Nilsson gick i täten för att rädda älgen.

Startat en namninsamling

Nu reagerar också djurrättsaktivister som förkastar beslutet. Oranisationen Djurens rätt har dragit igång en namninsamling som bara under de första fyra timmarna fick över 18 000 underskrifter.

– Älgen bestraffas med en dödsdom för att vi människor har gjort att den inte längre är människoskygg. Vi tycker man ska hitta andra sätt hantera det på, säger Benny Andersson, verksamhetschef på Djurens rätt.

Benny Andersson berättar att Djurens rätt har haft många liknande namninsamlingar de senaste åren men att ingen tidigare har fått så många underskrifter på så kort tid. Han tror att många blir extra rörda av den vita älgen.

”Älgen är unik”

– Många är bekanta med den här historien. Folk vill inte att en så speciell älg ska gå samma öde till mötes som så många andra älgar.

”Försvara älgen och jaga bort folk som sprungit runt för att ta bilder.” säger en person på Djurens rätts Facebook-sida. ”Låt älgen vara! Jag blir vansinnig!” säger en annan.

”Hoppas älgen får leva”

Hans Nilsson kände inte till Djurens rätts kampanj men har själv startat en egen namninsamling.

– Jag har fått 3 225 namn hittills. Den ligger i topp av alla namninsamlingar på sidan, säger han.

Hans Nilsson berättar att människor från hela Sverige har ringt och stöttat honom i hans kamp för älgens överlevnad.

– Jag hoppas att de som har makten över älgen tänker om och inte skjuter den. Jag kan inte förstå hur man vill göra ett så fint djur illa.

Publisert: