Melissa hade oväntad krabat i bagaget

Foto: Privat
Melissa fick Dino med sig hem i resväskan
NYHETER

Efter semesterveckan på soliga Teneriffa fick Melissa och dottern Rebecka Herrera med sig en liten fripassagerare hem till Malmö, vilket Expressen berättade om först.

– Jag blev så chockad. Jag trodde det var en liten mus först, säger hon.

Melissa och Rebecka hade redan hunnit vara hemma i Malmö en vecka när de hittade den lilla geckoödlan bakom en spegel i lägenheten.

– Jag blev så chockad, jag trodde först att det var en liten mus. Han såg så rädd ut. Han har förresten fantastisk mimik. Tittar åt ett håll och sedan det andra.

Melissa försökte fånga in bebisödlan men det var lättare sagt än gjort.

– Han var ju snabb som blixten och pytteliten. Han är som en tumme.

Till slut fick de fast den i en vas och lät ödlan flytta in i ett gammalt akvarium som de hade sedan tidigare.

– Vi var ju helt exalterade här hemma, säger Melissa och skrattar.

De gjorde det så hemtrevligt som möjligt i akvariet och under tiden försökte de hitta ett annat hem till honom.

– Han var dörolig. Ibland var han vit, ibland var han brun och ibland svart. Ett tag hängde han upp och ned i akvariet, jag trodde nästan han var död.

De döpte honom till Dino, och hans öde kom att engagera många. I ett inlägg på Facebook fick folk gissa art och hjälpa till med att hitta nytt boende.

”De ville avliva honom”

Både Melissa och Rebecca lade ner stora ansträngningar på att försöka hjälpa ödlan att få det så bra som möjligt i kalla Sverige.

– Jordbruksverket ringde upp mig och sa att de kunde ta honom men att han då skulle avlivas. Jag tyckte inte att det kändes rätt. Nu har han ju överlevt flygresan från Teneriffa till Malmö, då tycker jag att han ska få leva.

Till slut fick de tag på terrariet i Folkets Park i Malmö. Och i onsdags flyttade ödlan Dino dit.

– Först stod han bara och tittade sig omkring men så sprang han rakt in i djungeln. Han har det hur bra som helst där, med massor av flugor. Nu kan han slappna av och slipper vara på sin vakt.

– Vi ska hälsa på honom. Han är ju bara en liten bebis nu, om två år kommer han att vara 30 centimeter ungefär.