Årets Skyddsängel

PRESENTERAS AV

Lastbil ställde sig i vägen – för att skydda busspassagerarna

Av: Malin Wigen

Publicerad:
Uppdaterad:
Sandra var en av passagerarna på bussen.
Foto: Privat
Sandra var en av passagerarna på bussen.

SVENSKA HJÄLTAR

Sandra Karlsson var på väg hem när bussen blev överhettad och passagerarna var tvungna att kliva ut på vägen. Plötsligt dök en lastbilschaufför upp som gav dem skydd.

– Jag tackar den här lastbilschauffören som gjorde det han gjorde för att förhindra en olycka.

För fler liknande artiklar − följ Svenska Hjältar på Facebook


I måndags tog Sandra Karlsson bussen från Gullmarsplan i södra Stockholm för att ta sig hem. Plötsligt började det pipa lätt hysteriskt framme hos busschauffören. Bussen, som låg i vänsterfilen, bytte kvickt till högerfilen där den stannade till vid en avfart.

– Chauffören ropade ”då har temperaturen stigit så pass i bussen att kylaren är överhettad så vi måste stänga av bussen och se om det blir bättre”, säger hon.

Men det blev inte bättre utan passagerarna tvingades gå ur bussen. Då han ställt sig så nära vägräcket det gick så var det inga problem för passagerarna att ställa sig i säkerhet – några i snömodden, några bakom och några framför bussen.

Busschauffören själv var tvungen att gå till bussens långsida som var ut mot vägen för att kolla vad som stod på.

– Samtidigt envisades bilar köra på högerfilen som var närmast bussen.

Sandra vinkade bort bilar

Sandra, som är tunnelbaneförare och därför har en reflexjacka, ställde sig till slut vid busschauffören för att vinka ut bilarna.

– Det fanns ingen möjlighet att se honom, det var ju mörkt, säger hon och fortsätter:

– Då hade folk börjat sakta ned då vi hade varningsblinkers, jag hade inte ställt mig så annars. Lite självbevarelsebedrift har man ju ändå.

”Förhindrade bilar att köra förbi”

När chauffören var klar med sin koll ställde han sig med de andra passagerarna. Det var då som Sandra såg en lastbil närma sig dem.

– Han hade på sina ”saftblandare”. Han körde in i högerfilen och ställde sig så att vi inte skulle ha bilarna körandes bredvid oss.

– Han såg att det var en buss med massa människor omkring och såg till att folk inte kunde ta den här ”snikvägen”. Jag tycker det var utomordentligt snällt att skydda oss som stod på vägen.

Efter cirka fem till sju minuter kom en ny buss som hämtade upp dem och alla kom säkert därifrån. Sandra hyllar lastbilschauffören för insatsen.

– Jag tackar den här lastbilschauffören som gjorde det han gjorde för att förhindra en olycka. Och som bilförare så vet man inte var någonstans en person är vid ett fordon som står still – om du kan så byt fil och sakta ned.

Publicerad:

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.