Dödsskjutningen av Ahmed, 16

16-årige Ahmed sköts till döds

Av: 

Susanna Nygren

NYHETER

Ingen kan förstå varför 16-årige Ahmed sköts till döds på öppen gata. Alla som kände honom säger att han var en snäll kille utan kriminella kontakter.

– Min bror hade inga fiender och var inte osams med någon. Jag kan inte förstå det, säger Ameer Obaid, Ahmeds bror.

I går kväll frågade Ahmed sina föräldrar om lov för att gå till gymmet. Han hade matematikprov dagen efter. Hans mamma gav honom tillåtelse att träna en stund innan.

Ahmed blir skjuten i ansiktet när han står och väntar på bussen.

– Det är helt ofattbart, säger Zainab Abbas, kusin.

Sorgen är bedövande. Luften i lägenheten är fylld av snyftningar och gråt. I vardagsrummet har ett tiotal anhöriga till Ahmed samlats. Alla bär svarta kläder. Ahmeds mamma Zeinab sitter på golvet och gungar med överkroppen.

Hon är otröstlig.

Zeinab har varit vaken hela natten och hoppats på att sonen ska komma hem. Hoppats på att det är ett missförstånd och att han ska kliva in genom dörren igen med sin träningsväska i handen.

– Han är bara en liten pojke. Han är min lilla pojke som är rädd för mörkret. Jag kan inte förstå det. Jag kan inte förstå det, mumlar hon om och om igen.

16-åriga Ahmed stod vid busshållplatsen på Amiralsgatan när han sköts. Han skulle åka till gymmet och träna. Och sedan hem igen för att plugga matematik. Idag, fredag skulle Ahmeed skriva ett matematikprov.

– Han hade köpt en miniräknare dagen innan. Han var så glad över den och skojade med mamma om att det skulle gå bra på matteprovet tack vare den, säger Ameer Obaid, bror till Ahmed.

Det var 22-åriga storebrodern Ameer som fick identifiera Ahmed. Det kommer förfölja honom resten av livet.

– Han var skjuten i vänster öga. Ansiktet var blodigt men jag såg att det var min bror. Han var skjuten med många skott sa läkaren.

Ameer kan inte förstå varför hans lillebror blev skjuten. Han var den lugna killen i familjen. Lite blyg och väldigt försiktig. Han hade inga kontakter med kriminella och var skötsam, förklarar Ameer.

– Hans mål i livet var att göra min mamma stolt. Så var Ahmed.

– Han hade inga ovänner och var inte osams med någon. Ingen har någonsin varit ovän med honom, säger Zainab Abbas, kusin.

Familjen flydde till Sverige från Irak 2009. De bodde till en början i lägenhetsmodulerna Mosippan.

Och flyttade sedan ut till Bennets väg på Rosengård.

– Jag kom hit för att göra mina barn trygga. Men det har blivit tvärtom. Det finns ingen trygghet här, säger Housam Abbas, pappa till Ahmed.

Familjen vill gärna berätta om Ahmed. Så att polisen ska ta fallet på allvar och att våldet i Malmö ska få ett slut.

– Snälla låt inte detta bara bli ett mord i mängden. Ni måste skriva om Ahmed. Han var någon. Det är ett liv som har släckts och en mor som har förlorat sitt barn, säger Nora Abbas, kusin.

Klockan 18.50 på fredagskvällen hålls en minnesstund för Ahmed på platsen han sköts – busshållplatsen på Amiralsgatan. Aftonbladet är på plats och bevakar minnesstunden.

ANNONS

Munskydd, Covidtester och mycket mer till bra priser – och SNABB leverans hem till dörren!

Extern länk från Apohem

Köp nu

Publisert:

LÄS VIDARE

LISTA: Alla mord som drabbat Sverige 2016

ÄMNEN I ARTIKELN

Dödsskjutningen av Ahmed, 16