Skolans hårdare regler blev en föräldrasuccé

Foto: Madesjöskolan
Rektor Heinz Rejdvik har infört nya regler.
NYHETER

Snapchat och ständiga toalettpauser störde undervisningen. Då klev rektor Heinz Rejdvik in i handlingarna.

– Det har varit lekstuga i skolan i så många år, säger en pappa som är glad över förändringarna, till 24Nybro.

Mobilappen Snapchat – som används för att skicka bilder och filmer mellan kompisar – störde undervisningen på Madesjöskolan i Nybro. Mobiltelefoner i klassrummet var ett annat problem och dessutom gick eleverna systematiskt på toaletten för att träffa kompisar.

Rektor Heinz Rejdvik bestämde sig för att det var dags att göra konkreta förändringar för att få bukt på beteendet.

– Det finns elever som knallar in och ut ur klassrummen som om det vore en fritidsgård, säger han till 24Nybro.

Nu har han infört nya tuffa regler på skolan. Bland annat måste toalettbesök godkännas av läraren. Och mobiler, de får eleverna lämna i sina skåp. Den som trots det tar med sig sitt kommunikationsverktyg till lektionen får gå tillbaka med telefonen – och antecknas för fem minuters frånvaro.

Hundratals ”snaps”

Heinz Rejdvik säger till KvP att eleverna självklart måste få gå på toaletten när de behöver. Men problem har uppstått eftersom den möjligheten missbrukats. Därför, och med tanke på det intensiva mobilanvändandet, är det dags att göra konkreta ändringar.

– Det som hänt på senaste tiden är att Snapchat ökat galet mycket. Vi pratar att ungdomarna skickar 200–300 snaps om dagen till varandra och får ungefär lika många. Detta går lektionstid åt och det är ohållbart, säger Heinz Rejdvik.

Liknande regler har införts på en annan skola i Nybro med stor framgång, enligt Rejdvik. Och de nya reglerna på Madesjöskolan välkomnas av föräldrar. Rejdvik har fått många uppskattande mejl.

– Det har varit lekstuga i skolan i många år nu. Det här har jag tagit upp på vartenda föräldramöte. Det måste vara sluttramsat nu, säger en pappa som 24Nybro pratat med.