Donald Trump har svurits in som ny president i USA

avStaffan Dickson

Donald Trump har svurits in som ny president i USA.

I sitt installationstal lovade han att ge tillbaka makten till medborgarna och återupprätta USA:s rykte i världen.

– Vårt budskap ska höras överallt. Från denna dag kommer en ny vision att styra vårt land: Amerika först.

USA:s 45:e president har tillträtt sitt ämbete.

Efter att Donald och Melania Trump på eftermiddagen svensk tid tagits emot av paret Obama i Vita huset åkte paren gemensamt till Kapitolium där Trump strax efter klockan 18 svor presidenteden utanför kongressbyggnaden.

– Grattis, Mr president, sa John Roberts, chefsdomare i Högsta domstolen, efter att ha svurit in Trump.

Därefter kramades Trump om av sina familjemedlemmar medan folket framför scenen applåderade och salut sköts.

Innan Trump officiellt blev ny president hade hans parhäst Mike Pence svurits in som USA:s nye vicepresident av Clarence Thomas, domare i Högsta domstolen.

”Blodbadet slutar här”

Samtidigt som ett lätt regn började falla över Kapitolium påbörjade Donald Trump sedan sitt installationstal.

– Det här är er dag, ert firande. Och det här, Amerikas förenta stater, är ert land, inledde Trump.

Därefter tecknade han en mörk bild av dagens USA. Han nämnde brottsligheten i innerstäderna, problem i skolorna och den utbredda fattigdomen.

– Det här amerikanska blodbadet slutar här, och det slutar nu, säger Trump.

– Vårt budskap ska höras överallt. Från denna dag kommer en ny vision att styra vårt land: Amerika först.

– Till alla amerikaner, i alla städer, från hav till hav, hör dessa ord: Ni kommer aldrig bli ignorerade igen.

Tidigare presidenter på plats

CNN rapporterar att cirka 900 000 personer väntades till Washington DC för installationen – både kritiska demonstranter och anhängare till Trump.

Enligt amerikansk tradition var flera tidigare presidenter på plats för att bevittna installationen. Jimmy Carter, George W Bush och Bill Clinton var alla vid Kapitolium med sina fruar Rosalynn Carter, Laura Bush och Hillary Clinton. Den senare förlorade presidentvalet mot Trump i november.

George Bush den äldre och hans fru Barbara Bush var dock inte på plats eftersom de fortfarande vårdas på sjukhus med andningsproblem.

Obama höll tal

Efter ceremonin följde Donald Trump och hans fru Melania Trump paret Obama till en väntande militärhelikopter. Det avgående presidentparet fördes till flygbasen Andrews där Barack Obama höll ett avskedstal.

– När vi startade den här resan gjorde vi det med en stark tro på det amerikanska folket och vår förmåga att samarbeta och förändra landet, säger den avgående presidenten.

– Vi möttes med skepsis. Många trodde inte att vi skulle klara av det. Men alla ni samlade er i stora städer och små orter – många var väldigt unga. Ni knackade på dörrar och ni ringde samtal. Ni lärde känna varandra, fortsätter Obama.

– Michelle och jag har bara varit ansiktena utåt, och ibland rösterna. Men det har aldrig handlat om oss, det har alltid handlat om er.

För Donald Trump väntade en lunch med specialinbjudna gäster efter installationsceremonin. Vid 21.30 svensk tid anslöt han och Melania Trump till installationsparaden som går mellan kongressbyggnaden och Vita huset.

1 av 4
ARTIKELN HANDLAR OM