Tåg havererade i skogen – i 40 minusgrader

1 av 7
NYHETER

Ett passagerartåg fastnade i 40 minusgrader utanför Nattavaara i Norrbotten.

Där stod det i åtta timmar – flera av dem utan ström och värme – då inga ersättningsbussar ville ge sig ut i iskylan.

– Vi har åkt i 9 timmar och kommit 15 mil från Kiruna, säger passageraren William Degerbjörk vid 23-tiden.

Tåget lämnade Kiruna vid 14-tiden på onsdagen. Först fick det stanna och plocka upp ett annat tåg som fastnat – och sedan blev det totalstopp vid 18-tiden. Sedan dess har det stått stilla i skogarna utanför byn Nattavaara.

Under ett antal timmar var tåget utan ström och värme. Utanför ligger temperaturen på 38 minusgrader.

– Nu har de fått upp tempen i tåget igen, men det var ett tag som det var kyligt, säger William Degerbjörk, 17, som hade tänkt vara framme i Göteborg under kvällen.

– Men nu har vi åkt i 9 timmar och har bara kommit 15 mil från Kiruna. Så det är en bit kvar.

Lokala butiken ryckte ut

SJ lyckades inte kalla in några ersättningsbussar, då de inte ville ge sig ut i den extrema kylan. Ett extra lok är på väg till platsen för att bogsera tåget till Luleå.

Under tiden har invånarna i Nattavaara, en ort med drygt 100 invånare, ryckt ut. Den lokala butiken Handlar’n slog upp dörrarna och började breda mackor, medan ett antal personer började skjutsa passagerare fram och tillbaka så att de inte skulle behöva gå i kylan.

– Tåget stannade vid 18.30 och det är först nu det börjar avta med folk här, säger Tina Rosenfeldt, som arbetar i butiken.

– Det har varit säkert 150 personer här. På en vanlig dag skulle jag tro att vi får in kanske 40–50 personer, vissa dagar färre. Man kan ju tänka sig hur tacksam man skulle vara om det fanns värme och mat i en sådan situation.

SJ lovar att ersätta

Först strax efter klockan 02 var tåget i rullning igen. Alla resenärer kommer att komma fram, om än försenade, och få full ersättning. Det lovar SJ:s presstalesperson Carina Axelsson.

– Vi beklagar självklart det inträffade och ska försöka ersätta alla och göra det så bra som möjligt utifrån förutsättningarna. Det är sträng kyla och svårt att få fram bussar i området, men vi jobbar på många lösningar.

Som det är nu väntar en del av passagerarna i en församlingslokal i Nattavaara och en del är kvar i tåget. I Luleå kommer allihop att bokas in på hotell över natten.

Det är ännu oklart vad som orsakade tågstoppet och det efterföljande strömavbrottet.

– Vi ska ta loket till verkstaden och så får vi se om det är ett tekniskt fel eller vad det kan bero på, säger Carina Axelsson.

”Som ett cirkuståg”

Ombord rapporteras stämningen vara lugn.

– Det ser ut som att de flesta är vakna, säger William Degerbjörk.

– Det är några här som är från Kina, som ska till hemlandet och som har fått ringa runt och boka om.

När han talar med Aftonbladet hörs plötsligt ett högt larm i bakgrunden.

– Nu går brandlarmet här för tredje gången. Det känns lite som ett cirkuståg faktiskt.

ARTIKELN HANDLAR OM