SD redo att stötta Anna Kinberg Batra som statsminister

Sverigedemokraterna är redo att stötta moderatledaren Anna Kinberg Batra som statsminister – utan budgetförhandling. Det skriver Dagens Industri.

Men Jimmie Åkesson har ett krav: inflytande i flyktingfrågan.

Även om SD inte får vara med och förhandla om budgeten är partiet redo att stödja Anna Kinberg Batra som statsminister.

SD:s partiledare Jimmie Åkesson säger till Dagens Industri (DI) att han ser framför sig en M-ledd regering som är beroende av SD för att få igenom sin politik.

– Mitt huvudscenario är att vare sig Centern eller Liberalerna ska behövas för att bilda majoritet i riksdagen, säger han till DI.

Säger nej till Löfven

Alliansens partiledare har tidigare gett beskedet att de kommer att säga nej till Stefan Löfven som statsminister efter valet 2018. Det kommer även SD att göra.

Jimmie Åkesson säger att han är beredd att släppa igenom Kinberg Batra utan överläggningar inför regeringsbildningen, utan formell uppgörelse och utan att behöva vara med att förhandla om budgeten.

Men han ställer flera krav. SD måste få inflytande i flyktingpolitiken. Den restriktiva linjen måste stå kvar, den tillfälliga asyllagen måste bli permanent och kraven på ökad anhöriginvandring måste avvisas, rapporterar DI.

Därutöver kräver partiet skärpta straff och mer pengar till rättsväsendet.

– Det är inom de områdena vi kommer att ställa tuffast krav, säger Jimmie Åkesson till DI.

M-ledaren Anna Kinberg Batra har sagt att hon inte vill samarbeta med SD efter nästa val.

Publisert: