Twittrande Bana evakuerad från Aleppo

avEbba Thornéus, TT-AFP-Reuters

1 av 4

Evakueringen av civila från den krigshärjade staden Aleppo fortsätter, efter att flera försök stoppats de senaste dagarna.

En av dem som nu fått lämna den rebellkontrollerade delen av staden är sjuåriga Bana, som skildrat Syrienkrigets fasor på Twitter, uppger Sky News.

Det var i fredags som evakueringen från östra Aleppo stoppades sedan Iran krävt att även skadade från belägrade shiamuslimska byar skulle hämtas.

Evakueringen av civilbefolkningen i de shiamuslimska byarna var ett villkor för att civila skulle få lämna den belägrade delen av Aleppo och under lördagen vädjade Röda Korset till de inblandade parterna om att snabbt komma överens om en plan och ge säkerhetsgarantier för evakueringen.

Utväxlingen försenades ytterligare av att fem av bussarna som skulle användas i evakueringen sattes i brand i söndags.

Men nu har omkring 3 500 människor förts ut med bussar från den sista rebellkontrollerade delen av Aleppo till ett område väster om staden, enligt oppositionsvänliga Syriska människorättsobservatoriet (SOHR).

Enligt en FN-tjänsteman handlar det om 50 busslaster och evakueringen blev möjlig efter att omkring 500 människor evakuerades med bussar från de belägrade shiamuslimska byarna al-Foua och Kefraya nära Idlib.

Varit gömda i månader

En av dem som nu lyckats komma ur den östra delen av Aleppo är sjuåriga Bana Bana al-Abed, uppger Sky News.

"Prisa Gud, @AlabedBana är säker tillsammans med sin familj sedan hon har evakuerats från sin stad. Hon överlevde belägring, bombardemang och apati", skriver Zaher Sahloul, en hjälpkoordinator från från Syrisk-amerikanska medicinska sällskapet i en tweet.

Även en bild på en leende Bana i famnen på en familjemedlem lades upp.

Bana har blivit känd i hela världen då hon de senaste tre månaderna – med hjälp från sin mamma – har twittrat om skräcken inifrån Aleppo.

Familjen har hållit sig gömd sedan i november då deras hem bombades och förra måndagen skrev Bana vad hon trodde var sin allra sista tweet.

”Min pappa är skadad nu. Jag gråter”.

Även mamma Fatemah Alabed skrev ett sista meddelande till omvärlden.

”Sista meddelandet. Jag är väldigt ledsen att ingen i den här världen hjälper oss, ingen evakuerar mig eller min dotter. Farväl”, skrev hon.

Möte under måndagen

Den lilla flickan har hundratusentals följare världen över men många har också kritiserat henne och hennes mamma för att sprida anti-regimpropaganda.

– Jag är fortfarande här. Jag är verklig. Jag kämpar fortfarande för mina barns liv. Vi är inte propaganda. Vi är verkliga personer. Vi är... vi är Aleppos personer, svarade mamman CNN när reportrarna frågade huruvida de använder twitterkontot som ett verktyg att sprida anti-regimpropaganda.

FN-sändebudet Staffan de Mistura uppgav i torsdags att omkring 40 000 civila och 5 000 rebeller fanns kvar i det belägrade området i Aleppo.

FN:s säkerhetsråd möts under måndagen för att diskutera om världssamfundet ska skicka observatörer till staden för att kontrollera att civilbefolkningen behandlas väl.

ARTIKELN HANDLAR OM

Syrien

Aleppo