Åtalas för rattfylla – hade koffein i blodet

Foto: Colourbox
NYHETER

En amerikansk man har åtalats för att ha kört bil drogpåverkad.

Men inte för att han hade sprit eller droger i blodet – utan koffein.

– Jag har aldrig varit med om något liknande, säger mannens advokat Stacey Barrett till The Guardian.

Det var i augusti 2015 som Joseph Schwab från Solano County i Kalifornien stoppades i en trafikkontroll på väg hem från jobbet.

Enligt polisen ska Joseph Schwab ha kört ryckigt och vårdslöst och fick därför göra ett alkoholtest som visade 0,0 promille.

Inte heller blodprovet visade några spår av alkohol eller droger men trots det har nu Joseph Schwab, ett år efter händelsen, åtalats för drogpåverkan.

Anledningen: provet visade spår av koffein.

– Jag har varken sett eller varit med om något liknande, säger Schwabs advokat Stacey Barrett till The Guardian.

Rättegång i januari

Dock förklarar åklagaren Sharon Henry att fallet inte grundar sig på Schwabs koffeinhalt i blodet, utan den fortsatta misstanken om att han hade andra substanser i blodet, vilket fortfarande utreds.

Men enligt Stacey Barrett borde de bevisen i så fall ha framkommit vid det här laget och har därför krävt att få ärendet avskrivet.

Om hans begäran avslås väntas rättegången starta i januari nästa år.

”Borde gripa mig med”

Enligt amerikansk lag definieras en drog som en substans som, utöver alkohol, påverkar en persons sätt att framföra ett fordon normalt, och som skulle kunna orsaka skada.

Att även koffein skulle kunna klassas som en drog menar rättsmedicinske toxikologen Jeffrey Zehnder blir svårt för en åklagaren att påvisa, då denne måste kunna bevisa att den nedsatta körningen beror på koffeinet och inte på andra omständigheter.

– Detta är verkligen dumt då det inte finns några studier som visar att körning försämras av koffein. Om så är fallet borde de komma och gripa mig, säger Jeffrey Zehnder till The Guardian.

Drog tillbaka åtalet

Under torsdagen meddelade dock åklagaren Sharon Henry att åtalet mot Schwab dragits tillbaka men att hon fortfarande tror att Schwab hade andra droger i blodet – trots att testerna enbart visade på koffein.

Hon säger till CNN att hon därför önskar att flera tester på andra sorters droger som i dag inte testas kommer att bli verklighet inom en snar framtid.

– På så sätt hade vi kunnat ta reda på vad som fanns i hans system.

ARTIKELN HANDLAR OM