Nordkoreas kärnvapenprogram

Avhoppare: ”Nordkorea kärnvapenklara 2017 – till varje pris”

Av: 

Max Sommerstein

NYHETER

Under 2017 kommer Nordkorea att färdigställa skjutklara kärnvapen – till varje pris.

Det säger avhopparen Thae Yong-ho, före detta diplomat och vice ambassadör för Nordkorea i London.

– Så länge Kim Jong-un är vid makten kommer Nordkorea aldrig att ge upp sina kärnvapen, säger han.

Thae Yong Ho.

Thae Yong-ho är troligtvis den nordkorean med högst position som avhoppat till Sydkorea, vilket han gjorde med sin familj i år.

På tisdagen träffade han pressen för första gången sedan han lyckades fly sin tjänst som vice ambassadör i London i juli i år.

– Kim Jong-un påskyndar kärnvapenutvecklingen och planerar att färdigutveckla kärnvapen till slutet av 2017 till varje pris, säger Thae Yong-ho, enligt den sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap som var en av få medier som tilläts närvara vid presskonferensen.

Tidigare i år genomförde Nordkorea vad man tror är landets femte kärnvapenprov sedan 2006, då det första provet genomfördes. Dessutom har flera robotuppskjutningar genomförts.

Nordkoreas har sedan 2003 varit öppna med att man avser att utveckla kärnvapen och kampen mot detta har främst skett genom sanktioner från omvärlden - i syfte att få Kim Jong-un att överlämna sina eventuella kärnvapen.

Tuffa sanktioner

Senast i november kom FN:s säkerhetsråd överens om att sänka landets export med en fjärdedel, cirka 800 miljoner dollar (knappt 7,4 miljarder kronor). Något Thae Yong-ho inte tror kommer att hjälpa.

– Så länge Kim Jong-un är vid makten kommer Nordkorea aldrig att ge upp sina kärnvapen, säger han.

Thae Yong-ho säger att 2017 är lägligt för Nordkorea.

– Sydkorea och USA kommer att ha nya presidenter. På grund av inrikespolitiska förfaranden räknar Nordkorea med att Sydkorea och USA inte kommer att kunna ta till fysiska eller militära medel för att stoppa Nordkoreas kärnvapenprogram, säger han.

Enligt Thae Yong-ho kommer Nordkorea att fortsätta att provocera militärt för att påverka Seoul och Washingtons sanktions-koncentrerade politik mot Pyongyang.

– Nordkorea tror att oupphörliga provokationer måste leda till skiften i de nya regeringarnas (USA och Sydkorea) politik till att fokusera på stabilitet, säger han.

ANNONS

20 till 35% rabatt på Revolution Race - allt för sommarens friluftsliv!

Extern länk från Revolution Race

Shoppa här

Här riskerar det att smälla – med Trump
Publisert:

LÄS VIDARE

Experten: ”Bind inte freden till kärnvapenfrågan”

ÄMNEN I ARTIKELN

Nordkoreas kärnvapenprogram

Sydkorea

Nordkorea

FN:s säkerhetsråd

USA