Moderaterna

Ulf Kristersson vill se högre polislöner

Av: 

TT

"Vi förlänger och breddar den satsning som gjordes i budgeten för några år sedan", säger Moderatledaren Ulf Kristersson.

Foto: Anders Wiklund/TT

NYHETER

Moderaterna (M) vill förlänga den riktade lönesatsningen på polisen inför nästa val. Det blir 3 000 kronor mer i fickan varje månad, säger M-ledaren Ulf Kristersson.

Partiet aviserar i samband med sin vårbudgetmotion förslag de vill få fram i budgeten inför valet 2022. Det handlar om en särskild satsning på polisanställdas löner med 350 miljoner kronor på tre års sikt.

– Vi förlänger och breddar den satsning som gjordes i budgeten för några år sedan, säger partiledaren Ulf Kristersson.

"Gillar inte idén"

När nuvarande regering tillträdde med januariavtalet 2019 var det med en M-KD-budget som innehöll riktade pengar till polislöner. Då avsattes 360 miljoner kronor. Regeringen vill också göra polisyrket mer attraktivt men anser att lönefrågor är upp till arbetsmarknadens parter att komma överens om.

– Det är väl känt att de inte har gillat den idén, men då hade de inget alternativ. Satsningen löper nu ut och därför vill vi fortsätta, säger Kristersson.

M:s så kallade skuggbudget fokuserar enligt M-ledaren på två saker: trycka tillbaka långtidsarbetslösheten och framtida satsningar på rättsväsendet.

Enligt partiets beräkningar ska poliser kunna få 3 000 kronor mer i lön varje månad jämfört med utan satsningen. I beräkningen ingår poliser i yttre tjänst och utredare, inte civilanställda. Polismyndigheten har drygt 34 000 anställda, varav drygt 21 000 poliser. Pengarna i den tidigare budgetsatsningen var inte öronmärkta för uniformerad personal men hamnade ändå där efter polisens bedömning, något som fått kritik.

"Som facklig förtroendevald är det inte lätt att se sina upprörda medlemmar i ögonen och berätta att polismyndigheten tyvärr bara uppskattar två tredjedelar av sina anställda", skrev Rickard Pedersen, sektionsordförande på Fackförbundet ST inom polisen i Blekinge-Nordöstra Skåne, i en debattartikel i Kristianstadsbladet förra året.

"Helt orealistiskt"

En riktad lönesatsning är nödvändig för att nå upp till målet om 10 000 fler polisanställda till 2024, enligt Kristersson.

TT: Målet om 10 000 fler poliser, är det realistiskt?

– Det är helt orealistiskt om man inte gör det mer attraktivt att vara polis. Det räcker med att titta på polisutbildningarna och se att platser står tomma och att många lämnar yrket i förtid. Om det fortsätter finns inte en chans att klara det.

Polismyndigheten har i uppdrag att öka antalet anställda med 10 000 från 1 januari 2016 till sista december 2024. Målet är att myndigheten ska ha 38 000 anställda. I slutet av januari 2021 var antalet polisanställda drygt 34 000 och omkring 3 000 befann sig i polisutbildningen.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför lån med Advisa - låna pengar enkelt och sänk din ränta

Advisa

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Moderaterna

Polisen (myndighet)