Nyheter

Svenskt vaccinbevis ska vara klart den 1 juni

Av: 

TT

Den tekniska lösningen för ett svenskt vaccinbevis tros vara klar den 1 juni. Arkivbild.

Foto: Jessica Gow/TT

NYHETER

Arbetet med att ta fram en teknisk lösning för ett svenskt vaccinationsintyg följer tidsplanen och bedöms vara klart om drygt fem veckor, till den 1 juni.

Men det är ännu inte bestämt när beviset ska sjösättas.

Målet att vaccinbevisen ska stå klara till den 1 juni satte Myndigheten för digital förvaltning i början av mars, efter att ha fått i uppdrag av regeringen att ta fram ett digitalt vaccinbevis.

– Den tid som har stått till förfogande är ju minimal och det var nog ingen som trodde att det skulle här gå så bra som det faktiskt gör, säger Mats Snäll, chef för digital utveckling på myndigheten, till Sveriges Radio Ekot.

Först den 26 juni kommer vaccinationsbevis att börja användas inom EU för resor mellan länderna. Om bevisen kommer att börja användas skarpt i Sverige innan dess är i nuläget inte klart, då det är regeringen som måste ge klartecken.

– Vi behöver få nåt ställningstagande hur vi ska göra med själva driftsättningen, säger Mats Snäll till radion.

I vaccinbevisen, som kommer att utfärdas digitalt eller på papper med hjälp av e-legitimation, kommer det att framgå om man är vaccinerad, om man har testats positivt för covid-19 och om man har ett nytaget negativt covidtest.

PODD Dubbelmutationen

Aftonbladet Daily med Ali Mirazimi, adjungerad professor i klinisk virologi.

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, solskydd och skönhet - handla allt inför sommaren hos MEDS här.

MEDS

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Publisert: