Kolmården

Unik krokodilfödsel i Kolmården

Av: 

Josefine Karlsson

NYHETER

Det råder bebislycka på Tropicarum i Kolmården.

Kungens kubakrokodil Castro har fått tio ungar med Hillary.

– De bor egentligen på Skansenakvariet och var bara på besök hos oss. Det är helt otroligt, säger Richard Sjödén, vd på Tropicarum.

Tio kubakrokodiler har kläckts på Tropicarium, Kolmården.

Äggen lades i våras av kungens krokodil Castro och Hillary, som vanligtvis bor på Skansenakvariet och var inblandade i incidenten förra året då en man förlorade sin arm under en kräftskiva.

– De bodde tillfälligt hos oss i vintras och våras för att man byggde om deras anläggning på Skansenakvariet. Mot alla odds lade de ägg i vattnet, vilket inte är normalt. Vi var snabba med att håva upp dem och trodde inte att de skulle kläckas. Det här är helt otroligt, säger Richard Sjödén, vd på Tropicarium.

Utrotningshotad art

Djurvårdare lade äggen i en äggkläckningsmaskin och hela tio ungar såg för första gången dagens ljus i augusti. Nu har de blivit 15 centimeter långa och fått simma ut i sin nya anläggning. Kubakrokodilen är en utrotningshotad art och har inte tidigare funnits på Tropicarium.

– Det känns jättekul att vi nu kan vara med och skydda den här arten, säger han.

Castro och Hillary föddes 1972 och kom till Sverige 1981. Innan dess bodde de på Moskva Zoo efter att Fidel Castro gett dem som en gåva till en rysk kosmonaut. Deras resa till Sverige började när Skansenakvariets ägare Jonas Wahlström var på besök på Moskva Zoo.

– De sa att de skulle bygga om sitt terrariehus. Chefen där frågade om jag kunde ta hand om de två krokodilerna, och jag tackade ja. På den tiden var det enkelt att få tillstånd till sånt där, jag ringde bara Jordbruksverket och förklarade läget och de gav mig klartecken till att ta hem dem till Sverige, har Jonas Wahlström tidigare sagt till Aftonbladet.

ANNONS

Sänk elkostnaden! Jämför elavtal och hitta ett bra avtal för dig – helt gratis!

Extern länk från Compricer

Jämför och byt nu!

Publisert:

LÄS VIDARE

Babylycka hos Kolmårdens gorillor: "Superkul"

ÄMNEN I ARTIKELN

Kolmården

Skansenakvariet

Djur & natur