Väder

Solvåg över Sverige – ovanlig höstvärme drar in

Av: 

Josefine Karlsson

NYHETER

Ett unikt högtryck parkerar över Sverige resten av veckan.

Nästan hela landet får anledning att ta fram solglasögonen i helgen.

– Det gäller att passa på. Det här är inte vanligt i november, säger meteorolog Mikael Sjöstrand.

I måndags slogs novemberrekord med hela 17–18 grader på flera håll.

Värmen fortsätter att hålla grepp om Sverige och ger högre temperaturer än vanligt för årstiden under resten av veckan.

– Det blir 5–10 grader över det normala på många håll. Det är inte varje november vi ser så här varma temperaturer så det gäller att passa på, säger Mikael Sjöstrand, meteorolog på Klart.

Upp emot 15 grader

På fredagen får södra halvan av landet klart väder med ovanlig höstvärme.

– Från Sundsvall och söderut blir det mest sol och upp emot hela 15 grader. Så det blir riktigt härligt väder. Ett högtryck har etablerat sig i centraleuropa och för upp mild luft över Sverige, säger han.

I vissa delar av landet kan det bli upp emot 15 grader. Arkivbild.

Strålande lördagsväder

På lördag får de som befinner sig i Uppland, Dalarna, Småland, Östergötland, Öland och Gotland störst chans till sol med mellan 10–14 grader. Även stora delar av Norrland får sol med mellan 5–10 grader.

– I Västra Götaland och vid västkusten är det disigt på lördagsmorgonen och lite osäkert hur mycket sol som hinner visa sig. Samma prognos gäller kring Mälardalen, men det kommer sannolikt bli soligt på dagen även där, säger han.

Natten mot söndag drar ett regnrusk in och ställer till det främst över Svealand.

– En del av det kan hänga kvar över Svealand under början av söndagen. I överlag är det en del moln som har svårt att lätta under dagen. Det blir mest molnigt, men störst solchanser längs västkusten och Skåne med som mest tio grader, säger Mikael Sjöstrand.

Hårda vindar i fjällen

Den som däremot bor eller planerat helgweekend i fjällen bör hålla koll på prognosen. SMHI har utfärdat klass 1-varningar i Jämtlands län, Västerbottens län samt Lapplandsfjällen. Västliga vindar på upp emot 24 sekundmeter drar in över områdena.

– Det väntas bli riktigt blåsigt på flera håll och vindbyarna kan bli riktigt kraftiga, särskilt på kalfjällen. Jag skulle inte rekommendera att ta sig ut där då det kan bli svårt att stå upprätt och ta sig fram. Om man befinner sig där ska man hålla sig uppdaterad kring läget, säger Mikael Sjöstrand.

ANNONS

Nu kan du fynda bland Muminmuggar till rabatterade priser hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Gå till butiken

Publisert:

LÄS VIDARE

Resterna av dödsorkanen kommer till Sverige

ÄMNEN I ARTIKELN

Väder

Sverige