Terrorattacken i Wien 2020

Flera döda i terrordåd i Wien: Professionellt planerat

Uppmanas stanna inne

Av: 

Jonas Månsson

Kerstin Nilsson

Matilda Aprea Malmqvist

Johan Edgar

NYHETER

Flera människor dog när terrorister slog till på olika platser runt centrala Wien på måndagskvällen.

Enligt vittnen ska de ha skjutit urskiljningslöst mot folk på barer och pubar.

En beväpnad angripare med ett misstänkt bombbälte sköts ihjäl av polis.

I natt var minst en av terroristerna fortfarande på fri fot.

Skriv inlägg
 • Martin Nilsson

  I Österrike är det orden “schleich di, du oaschloch” (dra åt skogen, ditt arsle) som gäller.

  Orden inspirerades av ett vittnes ilskna reaktion mot terroristen mitt under attacken.

  Många blev vittnen till terrorattacken i den österrikiska huvudstaden Wien, där en beväpnad 20-årig man attackerade flera platser i den centrala staden och dödade fyra personer. Ett av vittnena blev så upprörd när han såg vad som hände, att han på bred dialekt ska ha ropat “schleich di, du oaschloch” mot terroristen – wiensk slang som betyder ungefär “dra åt skogen, ditt arsle”.

  Nu har uttrycket fått stor spridning på sociala medier, som hashtagg på Twitter och på profilbilder på Facebook.

  Om det verkligen gick till som det påstås, eller om det rör sig om en mytbildning är lite oklart, enligt österrikiska tv-bolaget ORF. Det finns en film där man i alla fall kan höra “arschloch” ropas, men inte hela uttrycket.

  (TT)

 • Martin Nilsson

  Slovakisk underrättelsetjänst hade informerat Österrike om gärningsmannens försök att köpa ammunition före dådet. Men informationen om IS-anhängaren hamnade mellan stolarna på grund av kommunikationsproblem, enligt inrikesministern Karl Nehammer.

  Mannen som genomförde det dödliga skottdådet i Österrikes huvudstad Wien agerade på egen hand, uppger Karl Nehammer.

  En utredning ska nu undersöka vad som gick fel.

  Två män och två kvinnor, varav en var tysk medborgare, dödades i skottdådet på måndagskvällen, som av förbundskansler Sebastian Kurz kallats "en uppenbar islamistattack".

  Även gärningsmannen dödades i samband med dådet.

  (TT)

 • Martin Nilsson

  Schweiz myndigheter har nu bekräftat att de arresterat två män nära Zürich som ska vara "vänner" till den beväpnade man som dödat fyra personer i en skjutning i Wien, skriver Reuters.

  Männen som är 18 och 24 år ska ha gripits i tisdags i staden Winterthur.

  Schweiziska justitieministern Karin Keller-Sutter, bekräftar uppgifterna och säger i en paneldiskussion som visades på tidningen St. Galler Tagblatt, att de två arresterade männen var "uppenbarligen vänner. Hon sa även att de hade träffats ”personligen”.

  Myndigheter undersöker nu karaktären av deras förhållande.

 • Jonas Månsson

  Efter att ha varit avstängd under gårdagskvällen har kollektivtrafiken varit igång igen under dagen. Men vid 12.00 stannade 700 fordon i kollektivtrafiken för en tyst minut.

 • Jonas Månsson

  I Belgrad hedras offren av händelsen i Wien. Flera byggnader och symboler i Belgrad var upplysta i rött och vitt under dagen. Detta för att uttrycka solidaritet och närhet med den österrikiska befolkningen efter terrorattacken i Wien.

Österrikes huvudstad Wien var en belägrad stad i natt. Efter ett terrordåd som krävt flera människoliv fruktade invånare och myndigheter att mardrömmen fortfarande inte är över.

Militären vaktade nyckelplatser i staden så att polisen kunde ta upp jakten på minst en gärningsman som fortfarande var på fri fot.

Flera poliser har också skadats allvarligt under attacken.

Folk uppmanades att hålla sig borta från Wiens centrala delar och skolorna i huvudstaden kommer hållas stängda under tisdagen.

Det berättade inrikesminister Karl Nehammer på en presskonferens strax efter klockan 01 i natt.

– Detta är Österrikes svåraste stund på många år, sa han till pressuppbådet.

Myndigheterna hade i natt inte bekräftat antalet människor som fallit offer i terrordådet. Tre personer, en kvinna och två män, var i natt rapporterat döda. Dessutom sköts en terrorist ihjäl av polis. Men dödssiffrorna riskerar att bli högre.

Polisens dramatiska uppmaning på sociala medier under sena kvällen var ”Det är fortfarande en aktiv situation: Stanna hemma! Om du är ute på gatorna, ta skydd! Håll dig borta från offentliga platser, använd inte kollektivtrafiken!”. Vid 02-tiden i natt skickade de ut samma tweet igen.

Slog till på sex ställen

Österrikes förbundskansler Sebastian Kurz sa under natten att det definitivt handlar om ett terrordåd som drabbat Wien och att attackerna varit väldigt professionellt genomförda.

Det var vid 20-tiden som terrorister slog till på flera ställen i centrala Wien. Attacken skedde den sista kvällen innan Wien stänger ner på grund av nya coronarestriktioner efter den ökade smittspridningen. Därför var det extra mycket människor ute på gator och restauranger.

Gärningsmännen var beväpnade med skjutvapen och knivar – och minst en bar ett bälte med en misstänkt sprängladdning.

En polis ska ha skjutits och drabbats av livshotande skador, enligt uppgifter till österrikisk media. Flera skott avlossades i samband med ett attentat som skedde nära Schwedenplatz i centrala Wien.

Polisen i Wien bekräftar på Twitter att de utreder sex brottsplatser, samt att en av gärningsmännen har skjutits av polis. Den skjutne terroristen bar ett bälte och en påse med ammunition, enligt myndighetskällor till tv-kanalen ORF.

Under natten höll bombtekniker på att med att desarmera sprängladdningen, enligt ORF. Efteråt kunde man konstatera att det sannolikt var ett fejkat bombbälte.

Förbundskansler Sebastian Kurz hyllade polisen för att de oskadliggjort en av terroristerna.

– Vi kommer aldrig låta oss skrämmas av terrorism och kommer att bekämpa dessa attacker med alla medel, sa han.

Wiens borgmästare Michael Ludwig uppger att 15 personer vårdas på sjukhus i Wien efter attackerna. Sju av dem med allvarliga skador.

Polis i Wien kontrollerar en person efter ett terrordåd i staden.

Stora avspärrningar

Polisen har spärrat av stora områden i centrala Wien och kollektivtrafiken har stängts av i innerstadsstationerna.

Tidigare florerade det rykten om ett gisslandrama i distriktet, men detta ska vara falska uppgifter enligt Der Standard.

Ett vittne har berättat om att ha sett en gärningsman springa iväg och samtidigt skjuta vilt med ett automatvapen, innan polisen kom till platsen.

– Det lät som en sprängning, säger ett ögonvittne till Zeit im Bild.

Andra ögonvittnen berättar om "minst 50 skott" rapporterar Kronen Zeitung.

Enligt tidiga uppgifter kunde en närliggande synagoga ha varit målet för attacken. Men den var redan stängd när terroristerna slog till och enligt Oskar Deutch, ordförande i den judiska församlingen i Wien, skadades ingen av dess medlemmar i attackerna, skriver The Guardian.

Rabbin Schlomo Hofmeister, som bor ovanför synagogan, hörde skott och tittade ut genom fönstret ner på gatan.

– Vi såg de beväpnade männen skjuta mot gäster på flera olika barer och pubar. De gick omkring och sköt minst 100 skott eller mer framför vår byggnad, säger han till engelsk radio uppger The Guardian.

Flera personer kontrolleras i Wien.

Internationella kondoleanser

Statsminister Stefan Löfven fördömer händelsen på Twitter.

”Jag fördömer starkt terrorattackerna i Wien i kväll, en av dem nära en synagoga. Mina tankar går till offren och deras familjer. Vi måste stå enade mot attacker mot vårt öppna samhälle”

Frankrikes president Emmanuel Macron kommenterar händelsen på Twitter. Han skriver bland annat att fransmännen delar Österrikes sorg.

"Detta är vårt Europa. Våra fiender behöver veta vem de har att göra med. Vi ger inte efter för någonting", skriver han.

Wiens borgmästare, Michael Ludwig uttrycker sin bestörtning på Twitter:

"Vi blev djupt chockade över informationen om skottlossningen i innerstaden. Bilderna är chockerande och gör obegripliga. För närvarande pågår fortfarande en storskalig polisoperation", skriver han och uppmanar människor att stanna hemma och hålla sig lugna.

ANNONS

Allt för din bästa vän 😺 upp till 30% på Djur hos MEDS!

Extern länk från MEDS

Beställ här

En misstänkt attentatsman fångas på bild.
Polisen på plats.
Polis stoppar trafiken efter ett attentat i Wien.
En polis övervakar delar av centrala Wien.
Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Terrorattacken i Wien 2020

LÄS VIDARE

Aida, 31: Man hörde bara skott

ÄMNEN I ARTIKELN

Terrorattacken i Wien 2020

Wien

Österrike

Europa

Emmanuel Macron

Sebastian Kurz