Utbrott av deltavarianten i flera län – allt fler yngre smittade

I Kronobergs län misstänks ett 40-tal personer, många av dem universitetsstudenter, vara smittade av deltavarianten av coronaviruset.

Sedan tidigare har Sölvesborgs kommun i Blekinge konstaterat 16 fall av mutationen, och spridningen oroar regionen.

– Vi har sett ett stort antal misstänkta fall av deltavarianten i Kronoborg, och vi ser att det finns en koppling till Linnéuniversitetet i Växjö, säger Hampus Hjorton, biträdande smittskyddsläkare i Region Kronoborg.

Kronobergs län har sedan tidigare sett ett ökat antal fall med covid-19 bland yngre personer, i åldrarna 20–30 år.

– Många av dem visar sig nu ha en koppling till just universitetet och den misstänkta deltavarianten, säger Hampus Hjorton.

– Från labbet dit vi skickar alla våra covidprover fick vi plötsligt in en mängd av trolig delta. De måste fortfarande bekräftas via genomsekvensering, men vi har ingen anledning att misstro att det rör sig om varianten.

Även Sölvesborgs kommun i Blekinge har drabbats av utbrott av deltavarianten, tidigare kallad den indiska varianten. 16 fall har hittills bekräftats.

”Smittan verkar ha krupit ned i åldrarna”

– Vi har en spridning av deltavarianten. I helgen kom fyra nya misstänkta fall, säger Bengt Wittesjö, smittskyddsläkare i Region Blekinge.

– Smittan verkar ha krupit ned i åldrarna. Men vi har också provtagit nu, även på förskolan, vilket vi inte gjort tidigare. Vi upptäckte smitta hos tre barn på förskolan.

Utbrottet av deltavarianten upptäcktes den 9 juni och dagen därpå påbörjade länsstyrelsen, kommunerna, regionen och Folkhälsomyndigheten en samverkan för att stoppa spridningen i Sölvesborg.

Verksamheter där smittan upptäckts stängdes tillfälligt och genom smittspårning kunde flera platser och kontaktytor identifieras. Det rörde sig om en skola, ett fotbollslag, en förskola och en matbutik.

Regionen kommer att skicka alla positiva provsvar till analys för att identifiera och spåra deltavarianten.

Studenter på Linnéuniversitetet 2016. Ett stort antal misstänkta fall av deltavarianten i Kronoborg har spårats till universitetet.
Studenter på Linnéuniversitetet 2016. Ett stort antal misstänkta fall av deltavarianten i Kronoborg har spårats till universitetet.

Oroar länsstyrelserna

Coronasmittan sjönk i de flesta län mellan den 7 och 13 juni. Det visar de lägesrapporter som länsstyrelserna publicerar varje tisdag. Men spridningen av deltavarianten är ett orosmoment för flera.

Region Västerbotten har infört striktare restriktioner för att förhindra spridning av varianten. Alla hushållskontakter måste nu stanna hemma när någon i hushållet har konstaterad covid-19, även om de fått en dos vaccin.

Hittills har två fall av mutationen upptäckts i Västerbotten. De ska ha smittats utanför länet.

Enstaka kluster av deltavarianten har spårats i Uppsala län, vilket oroar regionen .

Möjliga utbrott ska snabbt identifieras

Region Västra Götaland arbetar med att få igång så kallad typning av varianten på labben, så att möjliga utbrott snabbt kan identifieras. Örebro testar redan alla positiva PCR-prover.

Värmland har infört nya lokala rekommendationer i två veckor på grund av ökad smitta. Det är ännu inte bekräftat om det är delta som sprids.

– Rapporter om deltavariantens ökande spridning indikerar att efterlevnaden av rekommendationerna har minskat, skriver länsstyrelsen i Värmland, som konstaterar att smittspridningen främst sker bland ungdomar i åldrarna 13 till 19 år.

 

PODD Hård kritik mot vaccinturismen

Aftonbladet Daily med Olof Ehrs, vaccinsamordnare Region Dalarna

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE