Rånförsök mot Henrik Brandão Jönsson: Vad fan är detta!?

Journalisten Henrik Brandão Jönsson var mitt uppe i en videorapportering för Dagens Nyheters räkning.

Då blev han plötsligt utsatt för ett rånförsök när ett cykelbud försökte sno hans telefon.

– Jag blir ju helt chockad och börjar springa efter honom och tänker vad fan är detta!?, säger Henrik Brandão Jönsson till Aftonbladet.

Det blev en minst sagt dramatisk jobbdag för journalisten Henrik Brandão Jönsson, till vardags korrespondent för Dagens Nyheter i Latinamerika, vid lunchtid på fredagen.

Som korrespondent är Henrik van vid att rapportera på egen hand – även när det gäller video.

Henrik, som just nu befinner sig i São Paulo för att rapportera om coronaläget, skulle den här dagen rapportera om oroligheterna i Colombia och skicka över en kort video till redaktionen i Stockholm.

Han ställde sig på en gata i São Paulo för att spela in videoklippet på egen hand. Då dök plötsligt ett cykelbud upp i full fart och försökte sno journalistens telefon.

”Blir helt chockad”

Hela händelsen fångades på film och Henrik har själv delat med sig av videoklippet.

När Aftonbladet når Henrik Brandão Jönsson på telefon berättar han om händelsen.

Det där såg väldigt dramatisk ut - vad var det som hände?

– Jag står där och spelar in, det är ju en cykelbana där men vi ville ha lite fart när jag pratar och plötsligt så kommer någon cyklandes och bara..poff! försöker ta mobiltelefonen, säger han och fortsätter:

– Jag blir ju helt chockad och börjar springa efter honom och tänker vad fan är detta!?

Polisen var på plats snabbt efter händelsen berättar Henrik.

Henrik, som till vardags bor i Rio de Janeiro, berättar att han inte hade blivit förvånad om det hade hänt där. Men att det hände i São Paulo blev han förvånad över.

– Hade jag varit i Rio de Janeiro, hade jag kunnat förvänta mig att sådant kan hända, men liksom Avenida Paulista, den rikaste gatan i São Paulo, det hade jag inte trott.

”Blev väldigt rädd”

Vad skulle du rapportera om?

– Jag rapporterade om upploppen i Colombia. DN-redaktionen ville att jag skulle stå ute och ge lite miljö, det är ju tråkigt att sitta på ett hotell och prata in. Jag pratade om upploppen i Colombia och så blir jag själv utsatt för detta i Brasilien.

Har du varit med om någonting liknande förut?

– Ja, alltså jag har blivit rånad sex gånger i Rio men aldrig i São Paulo, jag är ganska ofta i São Paulo och det upplevs som säkert.

Vi som inte kan portugisiska – vad var det egentligen du skrek där i videoklippet?

– Jag skrek väldigt fula ord på portugisiska och jag kan inte översätta dem till svenska. Vi använder andra ord här.. Men på svenska skulle man kunna översätta det till ”jävla helvete”, ”skitstövel” och så här va.

Det såg väldigt obehagligt ut – vad tänker du nu när du ser klippet?

– Jag blev ju väldigt rädd, då agerar man på det här sättet. Nu har jag min telefon med mig här, han fick inte med sig den. Det hade varit väldigt tråkigt att behöva köpa en ny.

Henrik Brandão Jönsson har varit i kontakt med polisen om händelsen.

Publisert: