Löfven ser inga hinder för vaccinmål

Moderatledaren Ulf Kristersson varnar för att massvaccinationen inte går tillräckligt snabbt.

– Tänk utanför boxen, sade han under dagens partiledardebatt.

Men statsminister Stefan Löfven är inte oroad.

– Jag ser nu ingenting som inte skulle fungera, vi har ett bra avtal, Sveriges kommuner och regioner är bra med, sade Löfven på en pressträff efter partiledardebatten.

Han tillade att ingen kan garantera att det inte uppstår något problem alls, men det finns inga sådana rapporter nu, hävdar han.

– Jag tror att vi kommer att kunna genomföra det. Och vi har en stark vaccinationskultur i grunden, det är inte alla länder som har det.

Coronapandemin var i centrum i onsdagens partiledardebatt i riksdagen.

Moderatledaren sköt framförallt in sig på vaccinationen.

– Ska vi klara av den största massvaccinationen i svensk historia så krävs ett samlande nationellt ledarskap. Ingen möda får sparas. Ingen tid får spillas, sade han.

Kristersson pekade på att man i Tyskland, England och Danmark bygger vaccinationsmottagningar i fältsjukhus, ishallar och fotbollsarenor. Han föreslår att företagshälsovården ska vaccinera anställda och att landets tandläkare ska kunna hjälpa till med vaccinering.

Kristersson tror också att Försvarsmakten skulle kunna hjälpa till.

– Det är obegripligt att Sveriges ÖB själv ska behöva be om att få göra en insats, sade han.

"Inte bättre"

Kristersson kritiserade även regerings- och myndighetsföreträdare för att vara dåliga föredömen när det gäller att följa coronarestriktioner.

– Det blir inte bättre när de som predikar för andra inte själva lever som de lär, sade han.

Centerledaren Annie Lööf kom med samma kritik och hade också farhågor om att vaccineringen kan komma att gå för långsamt.

– Varje hinder för en framgångsrik vaccinering måste undanröjas, sade Lööf.

Statsminister Stefan Löfven (S) pekade på att pandemin tydligt visat på brister i svensk välfärd.

– Svensk välfärd måste rustas upp och det rejält, sade Löfven.

Han vill att alla partier ställer upp på bland annat att inte sänka skatten i kommunerna och att stoppa privatiseringar av äldreomsorg under krisen.

"Stoppa privatisering"

– Jag hoppas att vi kan komma överens om att ge äldrevården och sjukvården arbetsro. Att se till att medel avsatta för äldreomsorg går just till äldreomsorg och inte privatisera mitt under brinnande kris, sade statsministern.

Vänsterpartiledaren Nooshi Dadgostar anklagade Löfven för hyckleri.

– Nu vädjar Stefan Löfven till kommunerna att inte sänka skatter, men det är ju regeringen som sänker skatterna, sade hon.

Vänsterpartiet vill också se en stopplag för privatiseringar av omsorgsverksamhet under krisen.

Kristdemokraternas ledare Ebba Busch angrep regeringen för att ha tillåtit en stor allmän smittspridning i våras. Hon hänvisade till att coronakommissionen pekat ut den som orsaken till att många på äldreboenden dött.

Löfven höll fast vid att strategin varit rätt.

Publisert: