Ebba Busch slår tillbaka om påstådda underpriset: ”Marknadsmässigt”

Ebba Busch slår tillbaka mot anklagelserna om att hon betalade för lite för Esbjörns hus.

En mäklare hon anlitat värderade fastigheten till 4,2 miljoner kronor och i priset ingick sanering av tomten.

– Det handlar bland annat om avställda bilar, oljetunnor, taggtråd, gammalt byggmaterial och stora högar med bråte, säger KD-ledarens ombud.

Esbjörn, 81, hävdar att Ebba Busch betalade nästan två miljoner kronor för lite för hans hus. Hans juridiska ombud har nu anlitat ett oberoende värderingsinstitut som ska göra en värdering.

Men Ebba Busch anser att priset hon gav, 3,9 miljoner kronor, ligger inom ramen för vad som kan anses marknadsmässigt.

– Priset är satt utifrån en värdering om 4,2 miljoner utförd av en oberoende Uppsalamäklare. Utifrån värderingen har hänsyn tagits till att Ebba ska bekosta sanering, röjning och städning av tomten och huset, säger KD-ledarens ombud, advokat Katrin Björklund.

Aftonbladet har tagit del av värderingen som är gjord av Notar. Den utgick bland annat från taxeringsvärdet (3,5 miljoner kronor), läget och husets skick. Mäklaren konstaterar att läget är mycket bra men att huset är i behov av omfattande renovering.

Värdet sattes till 4,2 miljoner kronor, plus minus 200 000 kronor.

Ebba Busch håller inte med om påståendena att hon betalat underpris för Esbjörns gård.
Ebba Busch håller inte med om påståendena att hon betalat underpris för Esbjörns gård.

Värderingsinstitut kopplas in

Värderingen är datumstämplad den 8 oktober 2020, nästan två månader efter att köpekontraktet skrevs. Men den ska ha gjorts i början av augusti och då lämnats till Ebba Busch muntligt och via sms. När köpet uppmärksammades i media ville KD-ledaren också ha värderingen nedtecknad på papper.

Den ansvarige mäklaren vill inte kommentera värderingen.

Esbjörns juridiska ombud Johann Binninge har tidigare sagt att huset är värt minst 5,7 miljoner kronor. Summan har räknats ut av en fastighetstaxerare som Binninge har anlitat.

– Ebba har betalat ett underpris. Vi har nu anlitat ett värderingsinstitut som ska göra en riktig värdering, sa han till Aftonbladet i förra veckan.

Vill ha snabbt avslut

Binninge anser också att Esbjörn inte till fullo förstod vad han skrev på när han undertecknade köpekontraktet. I en inlaga till Uppsala tingsrätt skriver han att en läkare konstaterat att Esbjörn har en kognitiv funktionsnedsättning.

Detta säger sig Ebba Busch inte ha uppfattat i sin kontakt med Esbjörn.

”Min klient bestrider å det bestämdaste att det ska ha skett något svikligt förledande av Esbjörn. Hon vill också vara tydlig redan nu med att hon i samband med att avtalet förhandlades och ingicks inte uppfattat någonting hos Esbjörn som föranlett ett ifrågasättande av dennes kognitiva förmåga.” skriver hennes ombud.

Ebba Busch vill nu ha ett snabbt avslut på tvisten, detta efter att Esbjörns ombud på nytt begärt anstånd, denna gång till den 15 februari.

”Min klient upplever att svarandesidan nu försöker förhala ärendet” skriver ombudet.

Esbjörn, 81, hävdar att Ebba Busch betalade nästan två miljoner kronor för lite för hans hus.
Esbjörn, 81, hävdar att Ebba Busch betalade nästan två miljoner kronor för lite för hans hus.

PODD Ebba Busch och husaffären

Aftonbladet Daily med Lena Mellin, inrikespolitisk kommentator på Aftonbladet, och Olof Svensson, reporter på Aftonbladet.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE