Kritikstorm mot Riche – anklagas för rasism mot asiater

Svaret: ”Hemskt att utställningen tolkats som rasistisk”

Klassiska innekrogen Riche i Stockholm får massiv internationell kritik.

Konstutställningen med bilder av Xi Jinping, målad i gult och med titeln ”Bat Man”, tas ned efter kritiken.

– Det är klassisk rasism, säger modeprofilen Bryan Grey Yambao.

Krogen Riche vid Stureplan i Stockholm har hamnat i en internationell kritikstorm.

Det började i går när filippinske och Stockholmsbaserade modeprofilen Bryan Grey Yambao publicerade ett inlägg på Instagram. ”Bryanboy” som han kallar sig, hade gått till Riche för att äta köttbullar med en vän från Hong Kong.

”När vi beställt såg vi de enorma affischerna av en väldigt gul Xi Jinping med fladdermusöron och termen ”BAT MAN”, skriver Bryanboy, som har över en halv miljon följare.

”Det är klassisk rasism”

Bryan Grey Yambao säger till Aftonbladet att vännerna chockades över bilderna. Inte minst med tanke på den rasism som människor med asiatiskt utseende utsatts för under pandemin.

– I princip varje asiatisk person på internet har utsatts för någon form av rasistisk attack, med fladdermusöron eller att man anklagas för att ha orsakat covid-19. Att porträttera en asiatisk person – det spelar ingen roll om han är president över Kina eller vem det är – med stereotypisk gul hy och fladdermusöron är klassisk rasism, säger Bryan Grey Yambao till Aftonbladet.

Kritiken har fått stort internationellt genomslag. Bland annat genom Instagram-kontot ”diet_prada” med 2,3 miljoner följare, som skriver:

”Det finns ingen ursäkt, Restaurang Riche. Det är dags att dekorera om”.

Restaurangen Riche
Restaurangen Riche

Riche tar ner utställningen

Carl Carboni är konstansvarig på Svenska Brasserier där Riche ingår.

”Intentionen med konsten var endast att belysa Xi, och diktaturen. Jag tycker att det är hemskt att utställningen tolkats som rasistisk”, skrev Carl Carboni i ett sms under förmiddagen.

Ett par timmar senare har man beslutat att ta ned utställningen.

”Självklart tar vi till oss av den kritik som har framförts och vår avsikt var givetvis inte att någon skulle bli illa berörd av verket. Efter dialog internt har vi, i samråd med konstnären, tagit beslut om att ta ned utställningen. Vi ber om ursäkt till de som har tagit illa upp”, skriver Carl Carboni.

När utställningen ”Bat Man” presenterades skrev Riche i ett pressmeddelande att den ”relaterar till att Coronaviruset tidigt uppgavs ha infekterat människor först genom fladdermöss som såldes som mat på djurmarknaden i staden Wuhan i Kina”.

Det pågår samtidigt en utställning på grannkrogen Taverna Brillo som stödjer frihetskampen för Gui Minhai, den svenske förläggare som suttit fängslad i Kina under snart fem år, poängterar konstchefen.

Konstnären ber om ursäkt

Konstnären bakom verket har också gått ut med en ursäkt. Han skriver att intentionen var att förlöjliga Xi Jinping och Kinas kommunistparti, precis som han tidigare gjort satir över andra politiska ledare.

”Jag kan inte nog understryka hur mycket jag ber om ursäkt till de människor som sårats”, skriver den anonyma konstnären ”Iron” på sitt Instagram-konto.

Publisert:

LÄS VIDARE