Nyheter

Litauen stoppar EU-drönarpengar till Belarus

Av: 

TT

En drönare syns på himlen i Belarus huvudstad Minsk under en regimkritisk demonstration den 23 augusti. Landets gamla vit-röda flagga används som symbol av oppositionen.
En drönare syns på himlen i Belarus huvudstad Minsk under en regimkritisk demonstration den 23 augusti. Landets gamla vit-röda flagga används som symbol av oppositionen.

NYHETER

Litauen har stoppat utbetalningen av EU-medel till Belarus av oro för att regimen i grannlandet använder pengarna mot sin egen befolkning. Samtidigt kallar ännu fler EU-länder hem sina ambassadörer från Belarus.

EU har ett program där pengar går från Bryssel till Belarus för inköp av bland annat drönare. Syftet är att stärka övervakningskapaciteten mot människohandel och illegala migrationsströmmar i gränstrakterna mot EU-länderna Litauen och Lettland.

Men under de senaste dagarna har farhågor luftats om att president Aleksandr Lukasjenkos hårt pressade regim i Minsk i stället använder drönarna vid de massprotester som hålls i landet, och för att på annat sätt göra livet surt för oppositionella.

Nu uppger Tautvydas Tamulevicius, biträdande inrikesminister i Litauen, att Vilnius har fryst nya utbetalningar till Minsk inom programmet på 5,8 miljoner euro (drygt 60 miljoner kronor).

– Beslutet har tagits på grund av risken för att pengarna kan missbrukas, säger han.

"Folkets säkerhet"

Enligt Tamulevicius kommer inga pengar att betalas ut innan EU-kommissionen gjort klargöranden i frågan.

Tusentals människor har gripits i Belarus efter det ifrågasatta presidentvalet den 9 augusti och många rapporter finns om misshandel och tortyr i polisarrester och häkten.

Ett 40-tal EU-parlamentariker uppmanade på torsdagen myndigheterna i Litauen och Bryssel att "grundligt utreda" frågan om övervakningsdrönarna.

"Ett byråkratiskt genomförande av projektaktiviteter medan man ignorerar situationen på marken kan resultera i att det belarusiska folkets säkerhet äventyras", skriver parlamentarikerna i ett öppet brev.

Ambassadörer hemkallas

Inte minst Polen och Litauen har ifrågasatt att Lukasjenko verkligen vann valet, och i fredags kallade Minsk hem sina ambassadörer därifrån.

Det fick till följd att Polen och Litauen på tisdagen återkallade sina ambassadörer från Minsk, och att Estland och Lettland gjorde samma sak på onsdagen. Nu följer även Tjeckien, Slovakien och Bulgarien efter.

"Steg tagna av Belarus myndigheter mot andra EU-stater är oacceptabla. EU är fortsatt enigt i sitt stöd till folket i Belarus", skriver Ivan Korcok, Slovakiens utrikesminister, på Twitter.

ANNONS EXTERN LÄNK

Har du Covid-19? Få svar snabbt med enkelt hemmatest – beställ här

Quicktest

Publisert: