Toppdiplomaterna lämnar Nordkorea – korsar gränsen med tralla

Publicerad:

NYHETER

Här lämnar de ryska toppdiplomaterna Nordkorea.

På en tralla.

Nordkorea hävdar officiellt att de har noll bekräftade covidfall.

Det i vanliga fall slutna landet har under pandemin stängt ner all internationell flygtrafik och alla gränser för att hindra smittspridning. Restriktioner som i nuläget varat i över ett år, skriver The Guardian.

Vilket har lett till den nu uppmärksammade ryska diplomatsortin.

Det åtta personer stora sällskapet – med bohag – tvingades lämna landet för egen maskin. Den sista biten på den 32 timmar långa resan fick de putta en tralla, en vagn anpassad för tågspår.

I sällskapet som gjort resan och korsade gränsen i går fanns bland annat Rysslands tredje man i Nordkorea, Vladislav Sorokin, skriver Novaya Gazeta.

Foto: RYSKA UTRIKESMINISTERIET

Som uppger att diplomaterna byggt trallan själva, ställt den på tågspåren och lastat på sitt bohag och de resenärer som varit för små för att resa på apostlahästarna.

”Eftersom gränserna varit stängda i över ett år och passagerartrafiken legat nere blev det en lång och svår resa hem till Ryssland” skriver det ryska utrikesdepartement på Telegram, enligt The Guardian.

Trallan ska ha använts den sista kilometern av resan, enligt den ryska tidningen.

Påstående om att Nordkorea är coronafritt är omstritt och det har regelbundet under pandemin kommit rapporter inifrån diktaturen om stora utbrott. Bland annat ska landets militär ha drabbats hårt.

I slutet av juli kom en rapport om ett misstänkt fall. Då ska en avhoppare som illegalt återvänt till landet ha upptäckts i gränsstaden Kaesong. Staden sattes i karantän, uppgav statliga nyhetsbyrån KCNA i juli 2020.

– Vi har en allvarig situation där det ondskefulla viruset kan ha kommit in i landet, sa Kim Jong-Un enligt KCNA då.

Den 10 oktober kom dock rapporter från landet som antydde att Nordkorea lyckats förhindra att smittan spreds:

Under firandet av Arbetarpartiets 75-årsdag samlades tusentals nordkoreaner och hörde ledaren tala:

– Inte en enda person i landet har smittats av covid-19, sa diktatorn då.

Publicerad: