Kim Eriksson Sirawan

Kims önskan avvisas – får inte avtjäna straff i tortyrfängelset

Av: 

Linus Lindgren

Jamshid Jamshidi

NYHETER

Kim Eriksson Sirawan, 39, blev för två år sedan förflyttad från Thailands tortyrfängelse till Österåkeranstalten.

Men han har ansökt om att slippa den svenska ”psykiskt utmattande” kriminalvården genom att få avtjäna resten av sitt straff i Thailand.

Men nu har kriminalvården tagit beslut i frågan – och avvisar svenskens önskan.

Svenske Kim Eriksson Sirawan greps efter en razzia mot hans garage utanför Bangkok sommaren 2010.

I garaget hittade polisen ett narkotikalabb och 53 gram metaamfetamin.

Straffet blev den thailändska lagens strängaste: döden.

Men Kim Eriksson Sirawan benådades och fick sitt straff tidsbestämt till 36 år i thailändskt fängelse.

Omänskliga förhållanden

Han spenderade de kommande åtta åren på ökända skräckanstalter som Bambat Phiset, Klong Prem och Bang Kwang, och beskrev förhållandena som omänskliga.

Men för två år sedan lyckads Sirawan få godkänt att avtjäna resten av straffet i ett svenskt fängelse. Domen omvandlades till 18 års fängelse när han kom till Sverige. Men Kriminalvården valde att lägga på tre år och tre månader för en tidigare dom. Något han kände sig orättvis behandlad för.

Kim Eriksson Sirawan när han anländer till Sverige.

Får inte plugga eller träffa sin dotter

Efter ett och ett halvt års strid med svenska myndigheter slog Högsta förvaltningsdomstolen fast att den totala strafftiden ska vara 21 år och tre månader.

Men trots han långa kamp ansökte Kim Eriksson Sirawan nyligen att få flytta tillbaka till ett thailändskt fängelse igen.

I ett handskrivet brev, postat från anstalten Österåker, uppger han att syftet med att han för två år sedan skulle avtjäna resten av straffet i Sverige var ”att ett överförande antas förbättra förutsättningarna för den dömdes sociala återanpassning”.

Något han menar att han inte fått. Istället skriver han att han ”fortfarande förvaras under hög säkerhet” och inte får studera på högskola eller träffa sin dotter. Vilket han ser som förhinder för de så kallade utslussningsåtgärderna.

Föredrar Thailands tortyr

Svensken avslutar brevet med att skriva:

”Thailändsk kriminalvård präglas förvisso av fysisk tortyr men likabehandlingen är total och konsekvent. Den orättvisa svensk kriminalvård praktiserar är psykisk utmattande och jag anser den svårare att uthärda. Jag känner mig sviken av avtalets löften och eftersom Kriminalvården flagrant ignorerar min särskilda situation samt bortser från brottets karaktär i jämförelse med den strafftid jag redan avtjänat begär jag att överföras tillbaka till Thailand.”

Efter frigivningen ska han bosätta sig i Portugal, uppger han i samma ansökan.

Bang Kwang prison, mer känt som Bangkok Hilton

Får avslag

Nu har Kriminalvården tagit beslut i frågan om att Kim Eriksson Sirawans flytt tillbaka till Thailand kommit. Och de ger honom avslag.

I sitt beslut hänvisar de till lagen om internationellt samarbete rörande verkställighet av brottmålsdom (IVL) och Sveriges bilaterala avtal med Thailand.

”IVL och avtalet med Thailand möjliggör emellertid inte överföranden av thailändska domar från Sverige till Thailand. Inte heller i övrigt finns det några rättliga möjligheter att överföra Kim Eriksson Sirawan tillbaka till Thailand för fortsatt verkställighet. Han ansökan därom ska därför avvisas.” skriver Kriminalvåren i sitt uttalande.

Kim Eriksson Sirawan väntas i Sverige bli villkorligt frisläppt den 6 augusti 2024.

ANNONS

Jämför el och sänk din elkostnad på några få minuter via Compricer nu!

Extern länk från Compricer

Jämför här!

Kim Eriksson Sirawans egna bilder inifrån det thailändska fängelset.
Kim Eriksson Sirawan dömdes sommaren 2010 till döden efter att thailändsk polis hittat ett narkotikalabb och 53 gram metamfetamin i hans garage.
Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Kim Eriksson Sirawan

LÄS VIDARE

Eriksson Sirawan vill ha nåd – eller skickas tillbaka till Thailand

ÄMNEN I ARTIKELN

Kim Eriksson Sirawan

Kriminalvården

Thailand

Narkotikabrott