Tåg har spårat ur – stopp på t-banans röda linje

Det är stopp i båda riktningar på tunnelbanans röda linje vid T-centralen efter att ett tåg spårat ur. Enligt SL är det oklart när trafiken kommer igång igen.

– Vi håller på att lotsa ur personerna som befann sig på det aktuella tåget, säger Aleksander Krajisnik, på SL:s pressjour.

Ett tunnelbanetåg på röda linjen i Stockholm har spårat ur. Det är stopp mellan Slussen och Stadion samt Karlaplan i båda riktningarna för tunnelbanans röda linje 13 och 14, skriver SL på sin hemsida.

– Tekniskt sett är det en urspårning. Det är några hjul som har hoppat av rälsen. Vi har personal på plats som tittar på det, säger Aleksander Krajisnik, på SL:s pressjour.

Det befann sig personer på det aktuella tåget, men enligt pressjouren ska ingen ha kommit till skada.

– Det var egentligen på T-centralen som själva urspårningen skedde, tåget har åkt in en bit i tunneln. Vi har folk på plats som lotsar av personerna, vi är snart klara och det är lugnt och sansat, säger Aleksander Krajisnik.

”Hela vagnen fick panik”

En resenär som befann sig ombord på det urspårade tåget beskriver situationen som ”panikartad”.

– Man märkte att någonting var fel. Ljuden utifrån blev högre och högre och plötsligt så stannar vagnen mitt i tunneln. Hela vagnen fick panik för man visste inte vad som hade hänt, säger vittnet.

Efter en tids stillstående i tunneln lyckades vagnen ta sig in på perrongen vid t-centralen. Men där uppstod nya problem då dörrarna inte gick att öppna.

– Vi försöker slita upp dörrarna men de sitter fast. Inom loppet av några sekunder ser vi en mindre rökutveckling och då får vi verkligen panik. Tillslut lyckas jag få upp halva dörren och ta mig ut först av alla, säger vittnet som är skärrad efter händelsen.

– Ska jag vara rädd för att åka tunnelbana med gamla tåg? Jag behöver ett svar, säger hon.

Stor trängsel vid station Mariatorget till följd av urspårningen.
Stor trängsel vid station Mariatorget till följd av urspårningen.

Ingen prognos

Det väntas både förseningar och inställda avgångar. SL hänvisar i första hand till alternativa resvägar.

SL räknar med att tågtrafiken på den aktuella linjen kommer att ligga nere fram till klockan tre-fyra på lördagsmorgonen.

– Men gröna linjen går fortfarande och man kan åka från Slussen till T-centralen via den. Vi har också satt in ersättningsbussar och vi kör så många vi kan.

– Vi förstår att det är omständigt för våra resenärer. Det är väldigt olyckligt såklart, säger Aleksander Krajisnik.

Publisert: