Polisen (myndighet)

Polisen Stig, 67, avtackas med polisrullator

Av: 

Christina Nordh

Stig Ryséns avtackningspresent efter 49 långa år på polisen.

Foto: POLISEN

NYHETER

I 49 år har polisen Stig Rysén trampat runt på gatorna.

Men han slipper varken blåljus eller sirener som pensionär.

De forna kollegerna har tillverkat en specialrullator.

Inte många kan stoltsera med att ha haft samma yrke så länge som Stig Rysén, 67. Som polis i yttre tjänst är han i det närmaste unik, tycker kollegerna i alla fall.

I veckan klädde de upp sig i blåskjortor och finskor och väntade in honom framför polishuset i Trollhättan med sin avskedspresent.

– Om den hade varit taffligt gjord hade jag nog blivit irriterad, man vill ju inte bli påmind om att man blir äldre. Men nu var den ju fantastiskt fint gjord med blåljus och sirener, då vägde det över så jag blev ganska glad faktiskt, säger huvudpersonen själv.

Under kollegernas jubel och applåder körde Stig ett ärevarv med rullatorn och konstaterade att både siren och blåljus fungerade.

Foto: POLISEN

Under kollegernas jubel och applåder körde Stig ett ärevarv med rullatorn och konstaterade att både siren och blåljus fungerade.

– Ja, någon gång måste man ju sluta. Jag har väl förstått att det var dags, säger han och understryker att han jobbat inom polisen i 49 år och en månad.

Har du alltid vetat att du skulle bli polis?

– Jo, det har jag nog velat sedan 12–13-årsåldern eller när man praoade. Då prövade jag polis och journalist faktiskt. Jag var på Katrineholms-Kuriren en vecka och så var jag vid polisen i Vingåker en vecka och efter det så tror jag att jag tänkte att nu ska jag bli polis. Och det blev jag.

Du verkar inte ha ångrat yrkesvalet...?

– Absolut inte, vid väldigt få tillfällen har jag ångrat mig. Eller, egentligen vid inget tillfälle. Det har ju varit flera såna här tider där flera har slutat och varit väldigt bråkigt om löner och arbetsvillkor, men jag har aldrig känt att jag ska pröva något nytt utan jag har varit ganska nöjd med att vara polis.

De forna kollegerna har tillverkat en specialrullator.

Foto: POLISEN

En av de många som säger att Stig kommer att vara saknad är kollegan Lukasz Chmaj.

– Han har gjort Sverige gott under de här åren. Och han har varit som en pappa för oss alla, säger han.

Stig Rysén själv har inga direkta drömmar som han vill förverkliga. Förutom att resa.

– Min sambo och jag har varit ganska många gånger i Puerto de la Cruz på Teneriffa, det tycker vi är vår sommarstuga, säger han och skrattar. Men dröm, jag vet inte det. Jag är ganska nöjd med Teneriffa. Möjligtvis Gran Canaria, Mallorca och de resmålen. Inte för långt bort, långa flygresor kan man vara utan.

– Men det är ju coronatid och just nu känns det väl som att vi får avvakta. Sen åker jag ganska mycket på trav när jag är ledig, men det är ju också stängt.

ANNONS EXTERN LÄNK

Sommarläsning till kampanjpris! Missa inte vår REA på utvalda böcker - handla här.

Shop

De forna kollegerna har tillverkat en specialrullator.

Foto: POLISEN
Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Polisen (myndighet)

Teneriffa

Trollhättan