Pågående utredning blev reality – utan åklagarens vetskap

Av: Frida Carlqvist

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Johan Nilsson/TT

Polisen offentliggjorde uppgifter om ett väpnat rån, som ännu är under utredning, i sin realityserie på sociala medier.

Åklagaren i fallet har inte informerats om att brottet förekom i realityserien, rapporterar Sveriges Radio.

– Jag tyckte att det var väldigt mycket detaljer. Jag har inte varit med om någon sån här situation tidigare, säger kammaråklagare Anna Broome till P4 Malmöhus.

Brottet förekommer i “Ingripande poliserna”, en serie som sänds på Polisens Instagramkonto, och som marknadsfört brett i landet just nu. Detta var P3 Nyheter först att rapportera om. Serien, där riktiga brott filmas, är en del av en kampanj som ska locka fler till att söka sig till polisyrket.

Rånet, som fortfarande är under utredning, skedde i Helsingborg.

Kammaråklagaren i utredningen om rånet, Anna Broome, fick inte reda på att brottet skulle inkluderas i serien innan det publicerades. Hon kommer nu att kräva en förklaring till varför man gjorde detta, säger hon till P4 Malmöhus.

– Jag blev faktiskt både överraskad och ganska överrumplad, och jag kommer ju såklart kräva en förklaring till hur man kan göra på detta sätt utan att ta kontakt med förundersökningsledaren, säger Anna Broome till kanalen.

Det finns risk att vissa delar av innehållet i realityserien innehåller uppgifter som kan ha förundersökningssekretess. Inslaget har nu tagits bort.

Publicerad: