Tranås

Inget papper i toaletten – kommun kan bli först i Sverige

Av: 

Sophie Stigfur

NYHETER

En spolad skitplan eller en braksuccé?

Att slänga pappret i en sopkorg bredvid toaletten efter att man uträttat sina behov har många varit med om på utlandsresor.

Nu kan systemet införas även på svensk mark.

– Det handlar i grund och botten om en beteendeförändring, säger Torbjörn Adolfsson, vatten- och avfallschef, som står bakom initiativet.

Torbjörn Adolfsson, vatten- och avfallschef vill att vi ska lägga det använda toalettpapperet i soporna.
Torbjörn Adolfsson, vatten- och avfallschef vill att vi ska lägga det använda toalettpapperet i soporna.

Det är i samband med att Tranås kommun tagit fram en ny avfallsplan som man föreslår att även toalettpapper ska räknas som avfall – och därmed tas om hand på annat sätt än att spolas ned i toalettstolen.

Istället vill man i ett pilotprojekt testa att invånarna inte bara sorterar sina hushållssopor utan även sitt använda toalettpapper, i exempelvis ett kärl bredvid toalettstolen.

– Vi är ju egentligen ett u-land, som lägger så mycket resurser i vårt avloppsvatten. Det handlar i grund och botten om en beteendeförändring. Vi belastar miljön och tekniken otroligt mycket, säger Torbjörn Adolfsson, vatten- och avfallschef i Tranås kommun, till Tranås tidning.

Adolfsson fick idén för några månader sedan och hoppas nu kunna skrida till

Toalettpapper ska räknas som avfall enligt förslaget

verket.

”Egentligen är det självklart”

Kommunen vill i ett första steg utvärdera hur systemet, som används i många andra länder, skulle påverka reningsverket, miljön, hygien och människors attityd. Man ska bland annat ansöka om om medel från Avfall Sveriges utvecklingssatsning för projektet.

Adolfsson är hoppfull om att kommunen ska klubba igenom planen.

– Egentligen är det ju självklart. Bara för att vi är bekväma och har en teknik som möjliggör det här beteendet så behöver det inte vara så. Det är ju våra beteenden och teknik som gör att det ser ut som det gör i våra sjöar och vattendrag.

ANNONS

Missa inte: De nya muminmuggarna "Gul och Blå" finns nu att köpa hos Cervera!

Extern länk från Cervera

Köp här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Höjda avgifter för vatten och avlopp i landet

ÄMNEN I ARTIKELN

Tranås

Hem & hushåll

Återvinning

Miljöfrågor