Covidsjuka skickas med tåg i Thailand

Av:  TT-Reuters

En sjukvårdare testar syrenivåerna på en covidsmittad som ska åka med tåg från Bangkok till sin hemstad. Syftet är att minska trycket på sjukvården i huvudstaden.
En sjukvårdare testar syrenivåerna på en covidsmittad som ska åka med tåg från Bangkok till sin hemstad. Syftet är att minska trycket på sjukvården i huvudstaden.

En lagerbyggnad görs om till fältsjukhus och covidpatienter förs med sovvagnar ut i landet när Thailand kämpar för att hejda sitt hittills värsta covidutbrott.

Landet rapporterar på torsdagen den största ökningen av smittade hittills.

En lagerbyggnad på Bangkokflygplatsen Don Muang görs om till ett fältsjukhus med 1 800 platser för covidpatienter som inte behöver intensivvård. Det senaste dygnet har 17 669 nya smittofall av covid-19 och 165 nya dödsfall rapporterats, de högsta dagssiffrorna hittills, och bristen på sjukhusplatser i Bangkok är stor.

En tredje pandemivåg, driven av deltavarianten, har satt press på sjukvården, och regeringen har kritiserats för att inte ha fått upp takten i vaccinationerna. Thailand har som mål att vaccinera 50 miljoner människor till årsskiftet, men hittills är bara 5,6 procent av landets drygt 66 miljoner invånare färdigvaccinerade. Drygt 19 procent har fått en vaccindos.

För att minska trycket på Bangkoks sjukhus har myndigheterna börjat transportera coronasmittade till andra delar av landet med sovvagnar. Det första tåget lämnade huvudstaden i tisdags, med 137 patienter med milda symtom som förs till nordöstra delen av landet, rapporterar The Guardian.

Sovvagnar används också för att isolera patienter som väntar på en sjukhusplats i Bangkok.

Hittills har drygt 4 500 personer avlidit i sviterna av coronaviruset i landet och över 560 000 människor har smittats.

Publisert: