Försvarsmakten

Stor skogsbrand bekämpas – har ringats in

Av: 

TT

Vattenbombning av en annan skogsbrand i juni i år.
Vattenbombning av en annan skogsbrand i juni i år.

NYHETER

En stor skogsbrand härjar utanför Ånge i Västernorrland. Helikoptrar och flygplan deltar i släckningsarbetet – liksom bönder med gödselspridare.

– Nu har vi fått slang runt branden så förhoppningsvis kommer den inte att sprida sig mer, säger Mattias Andersson vid räddningstjänsten till TT.

Branden startade vid 12-tiden på onsdagen vid foten av berget Granboda, som är beläget mellan Ånge och E14.

– Vi har en front nu på 400 meter och en längd på cirka 1 000 meter, säger Mattias Andersson, inre befäl vid räddningstjänsten i Västernorrland, till TT.

Branden uppges ha startat i eller i närheten av en skogsmaskin och spred sig därefter snabbt uppåt på berget.

Sent på kvällen uppger räddningstjänsten för TT att de har lyckats ringa in brandområdet.

– Den är inte släckt men vi har kraftigt förbättrat möjligheten att stoppa spridningen. Det är kanterna som är den farliga delen. Det är ett ganska stort område så även om vi dragit slang runt det så kan vi inte ha folk överallt. Men det är positivt att vi kommit runt den, säger Andersson.

TT: Har ni branden under kontroll?

– För tillfället är den under kontroll. Men vi jobbar på så att vi inte tappar det igen. Den är inte släckt och absolut finns det en spridningsrisk eftersom det är stora ytor vi pratar om.

Hjälp av bönder med gödsel

Räddningstjänsten från flera stationer har larmats till området. Därtill begärdes flygunderstöd från MSB och hjälp av Försvarsmakten.

Helikoptrarna var på plats för vattenbombning vid 14.30-tiden och flygunderstödet ankom efter klockan 18.

Räddningstjänsten frågade också Lantbrukarnas riksförbund (LRF) om de kunde vara behjälpliga med resurser.

– Två lantbrukare kom dit med gödselspridare fyllda med vatten. De har jobbat med sina traktorer och sett till att det är ordentligt blött vid den skogsväg som går runt berget där branden är. Det blir en säker begränsningslinje.

De två helikoptrar och fyra flygplan som bistått i släckningsarbetet jobbar på så länge det är ljust, och kommer att stanna kvar över natten, enligt Andersson.

– Vi får se på förmiddagen i morgon hur behovet ser ut.

Inget direkt hot

Hur lång tid släckningsarbetet kommer att ta beror på vädret och hur vinden ligger. Enligt Andersson pågår det under natten och förmodligen hela torsdagen.

– När det blir natt med lägre temperatur och högre fuktighet avstannar branden och spridningen. Men hur det går beror på vad som händer i natt, på vädret och hur arbetet går.

Även om Ånge ligger relativt nära är det i nuläget ingen fara, enligt Andersson.

– För tillfället ser vi inte något direkt hot mot bebyggelse. Själva branden i sig är inte någon fara, men det luktar säkert rök i närområdet.

TT: Hur ser väderförhållandena ut i området?

– Det är väldigt torrt i hela Västernorrland så vi var lite förberedda på att det skulle hända. Det torra och varma vädret är ogynnsamt för vår del. Vi hoppas att det ska komma in regn och har vi tur blir det i morgon eller framåt kvällningen.

ANNONS EXTERN LÄNK

Vitare tänder i höst? Köp tandblekning här – resultat på 30 minuter.

Dentway

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Försvarsmakten