Israel och Hamas beskylls för krigsbrott

Av:  TT-AFP

Bråten ligger kvar efter ett hus i Gaza som kollapsade efter Israels luftangrepp i maj. Bilden togs den 12 juli.
Bråten ligger kvar efter ett hus i Gaza som kollapsade efter Israels luftangrepp i maj. Bilden togs den 12 juli.

Krigsförbrytelser begicks troligen av både Israel och terrorstämplade Hamas, som styr i Gaza, när parterna i maj utkämpade en elva dagar lång väpnad konflikt. Det framkommer i en utredning av människorättsorganisationen Human Rights Watch (HRW).

Under det elva dagar långa kriget sköt Hamas och andra väpnade palestinska grupper i Gaza tusentals raketer mot Israel, som svarade med att utföra hundratals dödliga luftangrepp över Gaza.

Human Rights Watch har tittat närmare på tre israeliska angrepp som enligt organisationen dödade 62 palestinska civila. Människorättsorganisationen har bland annat intervjuat vittnen och analyserat bilder.

”Det fanns inga uppenbara militära mål i närheten”, skriver HRW.

Israel har försvarat angreppen mot Gaza med att de riktade sig mot just militära mål.

Förnekar

Israel förnekar anklagelserna i rapporten och landets utrikesdepartement beskyller HRW för att ha en anti-israelisk agenda.

I utredningen nämns också vad som kallas för ”urskillningslösa raketattacker” från Hamas mot israeliska civila. Dessa kommer dock att undersökas närmare i en senare rapport, skriver organisationen.

De israeliska och palestinska angreppen ”stred mot krigets lagar och var av allt att döma krigsförbrytelser,” står det i rapporten.

Utreds av FN

Den väpnade konflikten i maj kommer även att utredas av Internationella brottmålsdomstolen i Haag, som i mars meddelade att man ska göra en grundlig utredning av situationen mellan Israel och palestinierna.

Även FN:s råd för mänskliga rättigheter har satt i gång en internationell utredning om konflikten i maj.

Under de elva dagarna dödades 260 palestinier, däribland några soldater, enligt Gazas myndigheter. I Israel dödades 13 personer, varav en soldat, enligt den israeliska polisen och militären.

Publisert: