Cypern kräver vaccinpass – för att handla mat

Cypern inför vaccinpass för att bland annat handla, åka buss och äta på restaurang.

Detta efter att smittspridningen skenat på nytt.

– Vi tror det kokar under ytan, säger svensk-cyprioten Anders Yuran.

Önationen Cypern stryper åt restriktionerna hårdare än något annat land i Europa. Från och med tisdag kommer det krävas Safepass (den cypriotiska versionen av vaccinpassen) för samtliga offentliga utrymmen inomhus som kan ta fler än 20 personer.

Det var beskedet från landets president, Nicos Anastasiades, i ett tv-sänt tal.

– Vi vill inte begränsa rätten för de som vaccinerat sig att njuta av sin frihet. Den stora massan inte ska utsättas för fara på grund av några få, sade han enligt Cyprus Mail.

Cyperns president, Nicos Anastasiades.
Cyperns president, Nicos Anastasiades.

Förutom SafePass kommer även negativa PCR-test inom 72 timmar eller bevis på genomgången covidinfektion under de senaste sex månaderna gälla som bevis för att vistas på de angivna platserna.

Vacccinpass för matbutiker

Kravet gäller bland annat banker, kollektivtrafik och restauranger. Men mest uppseendeväckande är att det även kommer krävas Safepass eller motsvarande bevis för att handla i matvarubutiker.

Kristanstadbördige Anders Yuran är bosatt på Cypern sedan drygt 10 år tillbaka. Han har inte vaccinerat sig och kommer därför få sköta sina dagliga inköp av förnödenheter online.

– Det finns en stor livsmedelskedja, ungefär som ICA, som har en webbshop. Därifrån kommer vi få beställa mat framöver, säger Anders Yuran.

Äldre man i Cyperns huvudstad Nicosia.
Äldre man i Cyperns huvudstad Nicosia.

Han menar att de nya restriktionerna inte utlöst någon större protest bland cyprioterna.

– Cyprioterna är lite som svenskarna. Man sväljer mycket utan att säga nåt även om vi tror att det kokar under ytan, säger Yuran.

Ökad smittspridning

De förstärkta restriktionerna är en följd av att smittspridningen ökat i Cypern under senare tid. Förra veckan rapporterades 6853 nya fall av covid-19, varav 181 som var inlagda på sjukhus.

Vaccinationsgraden sackar också efter många andra Europeiska länder, med drygt 70 procent av befolkningen som fått sin första dos.

Demonstranter i Cypern.
Demonstranter i Cypern.
Publisert: