1,5 miljarder doser i Kina – men utbrott växer

Av:  TT

Kö till vaccinering i Peking. Bild från i juni.
Kö till vaccinering i Peking. Bild från i juni.

Kina har nu använt över 1,5 miljarder doser vaccin mot covid-19. Men pandemin är långt ifrån över – antalet smittade är lågt men stiger, och måndagens uppgång är den största sedan i januari.

76 nya fall av covid-19 har konstaterats i Kina det senaste dygnet, enligt den dagliga sammanställningen från Nationella hälsokommissionen, på engelska förkortad NHC. Det är fortfarande en extremt låg siffra jämfört med många länder, men signalerar en oroväckande trend. 40 av fallen har uppenbarligen skett via smitta inom landet, och kontaktspårning har visat att fem individer som anlänt via Nanjings flygplats har rest vidare och kunnat smitta andra i flera provinser innan de upptäcktes och isolerades.

För att hindra att smittan, och särskilt då den farligare deltavarianten, nu sprider sig över hela landet har exempelvis Nanjing beordrat testning av alla medborgare i staden, som har 8,5 miljoner invånare.

Ett annat exempel är den ekonomiskt viktiga provinsen Guangdong, nära Hongkong i söder. Där byggs en karantänklinik, med 5 000 sängplatser, för resenärer som anländer från utlandet, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

I helgen meddelade NHC att 1,54 miljarder doser vaccin mot covid-19 hittills använts i landet. Det motsvarar mer än en dos per person bland de över 1,4 miljarder invånarna. Men uppenbarligen satsas det mer på att i första hand ge två doser till de som redan inlett sin vaccinering.

Hur många människor som fått sprutor har regimen inte sagt, men det har inte kommit några signaler om att årets mål – 64 procent av befolkningen fullvaccinerad – är nära att nås än.

Publisert: