Professorn: ”Fjärde vågen är här – två epidemier nu”

Deltavarianten sprider sig i Sverige och flera regioner har larmar om en ökad smittspridning.

Och den fjärde vågen är här enligt KI-professorn Anders Björkman.

– Vi har en ny våg på gång som inte kommer att vara lika dramatisk som de tidigare men som kommer att få ganska högt antal fall, säger Anders Björkman.

Vaccinationerna i Sverige fortsätter men samtidigt kommer rapporter om en ökad smittspridning i ett antal regioner i landet. I flera regioner ser man att många av de nya bekräftade fallen kommer från svenskar som kommit hem från utlandet.

Samtidigt syns en ökning av framför allt deltavarianten.

– Man kan säga att det är två stycken separata epidemier som avser två separata virusvarianter. Det ena är en epidemi som går ner, nämligen alfaviruset som är stadig men som fasas ut, säger Anders Björkman och fortsätter:

– Det andra är deltaviruset som är på en klar och tydlig uppgång. Det är en viss uppgång men inte så markant, säger Anders Björkman.

Ett fullsatt Scaniabadet i Malmö i mitten av juni.
Ett fullsatt Scaniabadet i Malmö i mitten av juni.
Professorn Anders Björkman.
Professorn Anders Björkman.

Har en fjärde våg

Enligt Anders Björkman går Sverige in i en fjärde våg i takt med en ökad smittspridning.

– Vi har en ny våg som inte kommer att vara lika dramatisk som första, andra och tredje vågen av det enkla skälet att vi har väldigt många vaccinerade, säger Anders Björkman.

Enligt honom kommer den fjärde vågen inte leda till lika många allvarliga sjukdomar. Men än så länge är det svårt att se hur kraftfull den kan bli.

– Det är svårt att säga. Den kommer framför allt inte bli lika kraftfull när det gäller dess betydelse i form av sjuka och döda. En del kommer att känna av infektionen både i form av långtidscovid och sjukhusvistelse. Men vi kommer inte att belasta sjukvården på samma sätt som tidigare, säger Anders Björkman.

Folkvimmel på Drottninggatan i andra halvan av juli.
Folkvimmel på Drottninggatan i andra halvan av juli.

”Kommer att hänga kvar”

Enligt Anders Björkman kommer över 80 procent behöva vara immuna för att få stopp på deltaviruset, en nivå som vi enligt honom inte kommer att nå.

– Det här är ett virus som på sikt kommer att hänga kvar och definitivt över hela vintersäsongen, det gäller bara att se till att fjärde vågen inte blir för stark, säger Anders Björkman.

Enligt Folkhälsomyndigheten är det för tidigt att prata om en fjärde våg.

– Egentligen vet man inte om det är en våg förrän man kommit en bra bit in i den och kan titta bakåt. I Sverige har vi nu en flack linje bakom oss under ganska många veckor. Det här kan vara början på en fjärde våg men det kan också vara så att det hoppar tillbaka, det vet vi bara om några veckor, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

Trenden om den ökade smittspridningen syns i sex regioner enligt de senaste länsstyrelserapporterna. I sex regioner, Stockholm, Uppsala, Västmanland, Västerbotten, Östergötland och Dalarna har det ökat.

I Dalarna och Östergötland ser man smittspridning bland personer som åkte till fotbolls-EM och då framför allt till Ryssland.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN