Terror kan ha finansierats av momsbedrägerier

avTT, Aftonbladet

NYHETER

Svenska och danska staten har lurats på över 100 miljoner kronor i momsintäkter.

Pengarna misstänks ha finansierat terrorism, enligt en kartläggning som Sveriges Radios Ekot, Danmarks Radio och Jyllands-Posten har gjort.

– Allt som handlar om att människor får ett utrymme för att finansiera terror är stötande, säger Anders Kassman, avdelningschef på Säkerhetspolisen.

Foto: Anders Wiklund/TT
Svenska och danska staten har lurats på över 100 miljoner kronor i momsintäkter. Arkivbild.

Misstänkta terrorresenärer och uttalade sympatisörer till terrorgrupper finns bland dem som misstänks ha begått momsbedrägerierna i den internationella härvan. På fyra år har de lyckats lura den svenska staten på minst 90 miljoner och den danska staten på drygt 30 miljoner svenska kronor.

– Allt som handlar om att människor får ett utrymme för att finansiera terror är stötande. Och det är stötande för allmänheten att det ska kunna fortgå, säger Anders Kassman, avdelningschef på Säkerhetspolisen.

Säljer mobiler

Ekot, Danmarks Radio och Jyllands-Posten har följt i bedragarnas spår – och hittat en rad adresser, bulvaner och andra personer som kan kopplas ihop.

Granskningen visar att verksamheten i Sverige koncentreras kring företag som säljer mobiltelefoner. Bolagen misstänks ha svindlat staten på moms genom olika transaktionskedjor.

”Som att lyfta på en sten”

Hur mycket pengar som kan ha gått till terrorism är oklart. Men avslöjandet ger en helt ny bild av hur extremister på ett systematiskt sätt lurar till sig mångmiljonbelopp, menar terrorforskaren Magnus Ranstorp.

– De här bedrägerierna är mycket mer omfattande än vi visste om. Det är som att lyfta på en sten och hitta en helt ny värld. Och tyvärr är det så att myndigheterna inte har en helhetsbild på det här, säger han till Sveriges Radio.

ARTIKELN HANDLAR OM

Terrorism