Ny studie: Två öl är bättre än paracetamol

Foto: TT
NYHETER

Sådär dagen efter brukar många lockas av smärtstillande och huvudvärkstabletter – men en ny studie visar att svaret kan vara något helt annat, skriver The Independent.

Forskare vid universitetet i Greenwich i Storbritannien har genom 18 studier tittat på hur öl kan hjälpa mot smärta. Och enligt deras resultat är det faktiskt mer effektivt att sänka två öl än att ta huvudvärkstabletter.

– Alkohol kan jämföras med opioder som kodein, och effekten är mer kraftfull än i paracetamol, säger forskaren Trevor Thompson enligt The Independent.

Ska ta fram ny medicin

Experterna är noggranna med att understryka att det fortfarande är viktigt att ta det försiktigt med alkohol. Studien ska hjälpa forskare att ta fram en ny medicin för att behandla smärtor och huvudvärk.

Men resultatet är i varje fall ett faktum. Enligt forskningen är det alltså mer pålitligt att dricka två öl – och därigenom höja sin alkoholmängd i blodet till 0.08 procent – för den som vill brotta ned sina smärtor så snabbt som möjligt.

Det står dock inte fastslaget om alkoholen faktiskt påverkar hjärnreceptorer som uppfattar smärta, eller om det bara sänker ångest- och oroskänslor hos den person som lider av smärtan.

ARTIKELN HANDLAR OM

Alkohol

Öl