Vita huset: Ryssland hjälpte Assad att mörklägga

Anklagar ryska myndigheter efter kemgasattacken i tidigare hemlig rapport

Av: Torbjörn Ek

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

WASHINGTON. Vita huset anklagar Ryssland för att ha hjälpt till att mörklägga kemgasattacken i Syrien.

”Ryssland har sökt att förvirra världssamfundet” skriver amerikanska utredare i en tidigare hemlig underrättelserapport.

1 av 2 | Foto: AFP

Den amerikanska underrättelsetjänsten säger att Ryssland medvetet försökt att mörklägga Bashar al-Assads kemgasattack på sin egna befolkning.

I en tidigare hemlig rapport som Vita huset nu offentliggjort skriver utredarna att Syrien och Ryssland ”har sökt att förvirra världssamfundet om vem som är ansvarig för att använda kemiska vapen mot det syriska folket i denna och tidigare attacker.”

”Uppenbar mörkläggning”

I rapporten, som har publicerats i sin helhet av New York Times, specificerar de amerikanska myndigheterna hur de kan vara så säkra på att Assad-regimen genomförde en attack med kemiska vapen.

Där beskrivs också också hur Ryssland försökt att sprida desinformation om vad som hände i Idlib-provinsen den 4 april, bland annat genom att hävda att syriskt flygvapen bombat en depå med kemiska vapen som tillhörde rebeller, trots att både video och satellitbilder visar att bomben slagit ner mitt på en gata.

Icke namngivna Vita huset-tjänstemän som träffade presskåren under tisdagen när rapporten offentliggjorts var ännu skarpare i sin kritik.

– Det känns uppenbart att ryssarna försöker mörklägga vad som hände där, sa en av de högt uppsatta förvaltningstjänstemännen enligt CNN.

”Hur är det möjligt?”

Vita huset ville inte kommentera om USA:s regering är av uppfattningen att Ryssland kände till attacken på förhand.

– Det känns som en fråga väl värd att ställa till ryssarna. Hur är det möjligt att deras militär befann sig på samma bas som de syriska styrkor som planerat, förberett och genomfört den här kemgasattacken och inte visste något om den, sa en av tjänstemännen enligt CNN.

Publicerad:

LÄS VIDARE