Rysslands upptrappning

Världens största atomubåt på väg mot Östersjön

Av: 

John Granlund

NYHETER

Världens största atomubåt byggdes för att bryta igenom polarisen – och avfyra kärnvapen mot USA i händelse av världskrig.

Nu är ”Dimitrij Donskoj” för första gången på väg att segla in i Östersjön.

– Vi kommer att hålla koll på hur den beter sig och vad den gör, säger Magnus Jirlind, vakthavande kommunikatör på Försvarsmakten.

Den 172 meter långa atomdrivna ubåten "Dimitrij Donskoj" har sin hemmahamn i Arkhangelsk.

Men i slutet av maj påbörjade farkosten sin resa mot Östersjön för att delta i ”Flottans dag” i Kronstadt utanför Sankt Petersburg, har den statliga nyhetsbyrån Interfax rapporterat.

Den pågående resan mot Östersjön kommer att skuggas av en rad länder - men framför allt är det längs den norska kusten som "Dimitrij Donskoj" kommer att färdas.

”Har kontroll”

Ivar Moen, talesman för norska försvarets ledningscentral i Bodø, beskriver en flotteskader där inte bara "Dimitrij Donskoj" ingår utan också följefartyg.

– Vi ska se till att den här flottgruppen seglar tryggt längs den norska kusten. Det är det norska försvarets huvuduppgift. Vi måste ha kontroll över den militära aktiviteten längs våra kuster och dessutom är det en säkerhetsaspekt i det, säger han till Aftonbladet.

Han vill inte kommentera var "Dimitrij Donskoj" befinner sig just nu.

– Det enda jag kan säga är att vi tar vårt ansvar och har kontroll över militära aktiviteter längs kusten, säger Ivar Moen.

Också från svenskt håll står man redo att följa det ovanliga flottbesöket i Östersjön.

– Vi kommer att hålla koll på hur den beter sig och vad den gör. Men den kommer ju att befinna sig på internationellt vatten där alla får vara så vi kommer inte att bete oss på något speciellt sätt förutom att vi just nu har ganska intensiv övningsverksamhet i Östersjön med Baltops, säger Magnus Jirlind, vakthavande kommunikatör på Försvarsmakten.

”Skulle sjunka som en sten”

Enligt militära experter kommer "Dimitrij Donskoj" bara kunna färdas i ytläge i Östersjön.

– Den kan inte dyka i Östersjön eftersom den är byggd för saltvatten, den skulle sjunka som en sten om den dök i bräckt vatten som det är i Östersjön. Därför måste den färdas i ytläge i Östersjön, säger Nils Bruzelius, tidigare ubåtskapten, nu pensionerad kommendör och lärare på Försvarshögskolan, till SvD.

Och i linje med det beskrivs orsaken till besöket i Östersjön av experter som mer symboliskt än militärt.

– Man ska se det som en markering från Ryssland och president Putin. Han vill visa vilka stora ubåtar man har, för det ryska folket och omvärlden, säger Bo Rask, pensionerad kommendör och sekreterare i Kungliga örlogsmannasällskapet, till Aftonbladet.

Han beskriver ”Dimitrij Donskoj” som våldsamt överdimensionerad för att agera i Östersjön. Fartyget utvecklades under Kalla kriget för att ligga och trycka i månatal under polarisen - och vid händelse av ett amerikanskt kärnvapenanfall kunna fungera som ett ”andraslagssystem”.

– Man skulle kunna säga att den är en elefant i en porslinsbutik. Den är egentligen för stor för att uppträda i Östersjön och dessutom är den omodern med sina snart 40 år på nacken, de övriga fem ubåtarna i samma klass har redan skrotats. Men uppenbarligen fungerar den och den har en besättning. Och kanske har den också kärnvapen ombord, säger Bo Rask.

Publisert:

LÄS VIDARE

Putin: Svenskt medlemskap i Nato ett hot mot Ryssland

ÄMNEN I ARTIKELN

Rysslands upptrappning

Kärnvapen

Ryssland

Östersjön

Försvarsmakten