Olof Skoog till Trump: ”Ett starkt USA och ett starkt FN går hand-i-hand”

1 av 4 | Foto: BRENDAN SMIALOWSKI / AFP
Donald Trump. Till vänster syns Nikki Haley.
NYHETER

Svenska FN-ambassadören mötte presidenten i Vita huset

WASHINGTON. Donald Trump tog emot FN:s säkerhetsråd i Vita huset under måndagen.

Efteråt var den svenska FN-ambassadören mycket nöjd med mötet.

– Jag lyfte särskilt fram att ett starkt USA och ett starkt FN går hand-i-hand, säger han i ett uttalande.

Ordföranden i FN:s säkerhetsråd, USA:s FN-ambassadör Nikki Haley bjöd in rådets toppdiplomater till Vita huset under måndagen för en mängd möten och en arbetslunch med Donald Trump.

Efter lunchen var svenska FN-ambassadören Olof Skoog positiv och twittrade:

”Mycket bra lunch för säkerhetsrådet med president Trump i Vita huset. Ser enormt potential för FN och samtycker till att arbeta hårt för att förbättra konfliktlösning”.

Senare hälsade han också via sin pressekreterare:

– Det har varit konstruktiva möten med bra dialog där den amerikanska administrationen verkligen visade intresse för rådsmedlemmarnas perspektiv. Att president Trump och hans nationella säkerhetsrådgivare tog tid att träffa säkerhetsrådet i flera timmar visar att det finns ett stort intresse för FN. Jag lyfte särskilt fram att ett starkt USA och ett starkt FN går hand-i-hand, och att USAs fortsatta engagemang, både politiskt och finansiellt, behövs i FN.

Under en pressträff efter lunchen konstaterade Nikki Haley att Syrien och Nordkorea stått i centrum för diskussionerna.

– Det var en öppen dialog, många av medlemmarna ville höra från presidenten om hans planer vad han tänker göra eller inte göra med Syrien och Nordkorea, säger hon.

För hennes del var det viktigt att visa upp Donald Trumps engagemang för Säkerhetsrådets medlemmar.

– Tanken att han ville ha den dialogen är mycket hjälpsamt för mig. För vad vi försöker göra i FN är reformer, både när det gäller utgifter och fredsbevarande, men också i vad vi driver igenom, att de resolutioner vi driver igenom faktiskt betyder något. Jag tror att de hörde det högt och klart från presidenten och jag tycker att det visar att presidenten är mycket engagerad i utrikespolitiken, säger hon.

Men Donald Trump var också kritisk när han tog emot FN:s säkerhetsråds 14 toppdiplomater för ett lunchmöte.

– Jag har länge känt att FN underpresterar, men har enormt potential, sa Trump under en del av mötet som tv-sändes av CNBC.

Trump förde fram kritik över att USA av 193 medlemsländer står för 22 procent av budgeten och nästan 30 procent av kostnaden för FN:s fredsbevarande insatser.

– Men om jag säger så här att om vi gör ett bra jobb så kommer jag bry mig mycket mindre om budgeten, sa han.

– Om ni gör ett fantastiskt jobb på FN så känner jag annorlunda. För då pratar vi om småören i jämförelse med de liv och pengar som ni kommer spara.

Trump kritiserade också Säkerhetsrådet för att inte ha godkänt en resolution som pekade ut den syriska regeringen som ansvarig för kemgasattacken i början av april.

– Angående Syrien misslyckades rådet igen den här månaden att svara på Syriens användning av kemiska vapen, en stor besvikelse, jag blev mycket besviken över det.

ARTIKELN HANDLAR OM