Israel/Palestina-konflikten

Israel läxar upp svenske ambassadören

Av: 

Martin Schori

NYHETER

Sverige var det enda EU-landet som röstade för en omdiskuterad resolution i FN-organet Unesco.

Nu har Israels utrikesdepartement kallat upp Sveriges ambassadör Carl Magnus Nesser och framfört en protest.

Den israeliska människorättsorganisationen Emek Shaveh kallar dock Unesco-beslutet för ”balanserat” och ”nödvändigt”.

Efter Saudi-bråket har Sveriges röstande i FN återigen väckt debatt.

Igår var Sverige det enda EU-landet som röstade för en resolution, som Israel anser vara anti-israelisk, i organet Unesco.

Resolutionen, som röstades igenom med siffrorna 22–10 (23 avstod), slog bland annat fast att israeliska utgrävningar i östra Jerusalem är ett brott mot internationell lag. Den beskriver Israel som en ”ockuperande makt” och fastslår att man inte har suveränitet över Jerusalem.

Unesco är FN:s organisation för utbildning, vetenskap och kultur.

USA och samtliga EU-länder röstade nej eller avstod, Sverige lade sig istället på samma sida som bland andra Iran, Ryssland, Qatar och Egypten.

Sveriges agerande väckte snabbt kritik från den israeliska ambassadören i Sverige, Isaac Bachman.

Nu har även det israeliska utrikesdepartementet kallat upp den svenska ambassadören i Israel, Carl Magnus Nesser, skriver AP. Detta för att han skulle förklara varför Sverige röstade. Att Sverige röstade ja är en del av "ett systematiskt svenskt röstbeteende", enligt Israels chef för departementet Västeuropasektion

Donald Trump och samtliga senatorer i USA har tidigare uppmanat Unesco att förkasta resolutionen. Efter protester tonades en första version ner i sin kritik av Israel, men inte tillräckligt för att EU-länderna skulle gå med på den.

Historiskt har Israel i princip endast kunnat hämta stöd från USA i FN, men där här gången lyckades man alltså få till en bredare koalition. Dock ej tillräckligt för att stoppa resolutionen.

”Acceptabel”

Den svenska regeringen skriver i ett uttalande att den nya versionen är ”acceptabel” och att man hade hoppats att nå konsensus inom EU, men att man inte lyckades.

– Att ambassadören kallades upp var väntat och inget dramatiskt, säger en regeringskälla till Aftonbladet.

Israel har sagt att man ska dra in 1 miljon dollar i FN-finansiering på grund av resolutionen.

Den israeliska människorättsorganisationen Emek Shaveh kallar dock Unesco-beslutet för ”balanserat” och ”nödvändigt” eftersom alternativet öppnar för att Israel ska kunna annektera hela Jerusalem.

Donald Trump har tidigare sagt att han vill flytta den amerikanska ambassaden från Tel Aviv till just Jerusalem, vilket skulle leda till häftiga protester från både palestinierna och omvärlden.

ANNONS

De nya Muminmuggarna ABC finns nu att förhandsboka hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Köp här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Ambassadör: Kvinnor i Saudiarabien är bortskämda

ÄMNEN I ARTIKELN

Israel/Palestina-konflikten

Israel

Unesco

Isaac Bachman