Chockbilder på svältande unga på barnhem skakar Vitryssland

Av: Simón Bustamante

Publicerad:

Närmare 100 utsvultna barn och ungdomar har påträffats på flera barnhem i Vitryssland, uppger The Guardian.

En 20-årig kvinna ska ha vägt så lite som 11,5 kilo.

Skandalen har väckt avsky och bilderna från barnhemmen har fått många att dra paralleller till offren i andra världskrigets koncentrationsläger.

1 av 2 | Foto: ALEXANDER VASUKOVICH
Bilderna på utsvultna barn och ungdomar på ett barnhem i Vitryssland väcker avsky.

Skandalen som nu skakar Vitryssland blev offentlig efter att onlinetidningen Imena publicerade bilder på gravt undernärda barn och ungdomar på ett barnhem i den vitryska huvudstaden Minsk.

En barnläkare på barnhemmet hade bjudit in journalister för att bevaka en välgörenhetsmatch, där pengarna skulle gå till specialmat åt de föräldralösa.

I stället avslöjade onlinetidningen att det på barnhemmet bland annat fanns en 20-årig kvinna som vägde så lite som 11,5 kilo – vilket normalt sett är vad en 2-3-åring väger.

Väger så lite som 15 kilo

Nu har åklagare, läkare och tjänstemän från andra barnhem avslöjat att klungor av gravt undernärda barn och ungdomar fått tyna bort under flera år. Sammanlagt rör det sig om uppemot 100 utsvultna barn och ungdomar som påträffats i flera vitryska barnhem.

Några av tonåringarna på barnhemmen ska väga så lite som 15 kilo.

Skandalen har väckt avsky och förundersökningar mot barnhemmen har inletts. Åklagare menar att barnen fallit offer för försummelse och undernäring och flera chefer har redan hunnit få sparken.

Nekar till anklagelserna

Barnhemmen ifråga nekar till anklagelserna. Istället menar man att barnens livshotande tillstånd orsakats av psykologiska problem.

– De här barnen har aldrig gått. De ligger konstant i sina sängar. De har inga muskler och deras ben är som hudtäckta tandpetare, säger Ella Borisova, chef för barnhemmet i Cherven till The Guardian.

– Ett sådant barn kommer aldrig att kunna stå upp och gå, med eller utan sondmatning. Det viktigaste är att barnen är rena, torra, har mat och får medicinsk hjälp i tid.

”Som taget från Buchenwald”

Upprörda kommentarer på nätet har jämfört bilderna på barnhemsbarnen med foton på nazistoffer i andra världskrigets koncentrationsläger.

”Som ett foto direkt taget från Buchenwalds koncentrationsläger”, lyder en kommentar.

”Hur är det möjligt att sjuka barn inte får riktig mat mitt i centrala Europa?”, frågar sig en annan upprörd läsare.

Flera drar också paralleller till bilderna från barnhem i Rumänien som chockade världen i början av 90-talet, och som fortfarande för drygt tio år sedan rapporterades vara skräckupplevelser.

Publicerad: